Če še pred leti niste razmišljali o svojem vrtu in lastni pridelavi vrtnin, je sedaj verjetno drugače. Regionalna razvojna agencija za Podravje – Maribor (RRA Podravje – Maribor) je partner evropskega projekta Food Wave, v okviru katerega mlade vabijo na jesensko šolo, v okviru katere pridobite tudi certifikat Prehranski aktivist.

Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Action, je projekt, ki ga sofinancira Evropska komisija v okviru Programa za razvojno izobraževanje in ozaveščanje. »Cilj projekta je širiti zavedanje o trajnostnih načinih pridelave in uživanja hrane za ublažitev podnebnih sprememb, pomembno vlogo pa ima tudi aktivacija mladih. Ti lahko pomembno vplivajo na institucionalne odločitve, saj si vsi želimo trajnostnega svetovnega prehranskega sistema,« pojasni koordinator projekta v RRA Podravje – Maribor Andrej Dover. Projekt sicer vodi mesto Milano, v njem pa sodeluje 29 projektnih partnerjev v 17 državah.

Jesenska brezplačna šola uporabnih znanj

Znanje o pridelavi hrane tako postaja vse bolj zaželeno. »Tega se zavedamo, zato smo po lanskem vzoru letos pripravili jesensko šolo za bodoče prehranske aktiviste, ki se bodo tako v teoriji kot praksi srečali s trajnostnimi načini pridelave hrane, posebno pozornost pa namenjamo tudi trajnostni potrošnji hrane, saj je dokazano, da prav odpadna, zavržena hrana, zelo bremeni naš planet,« pove Andrej Dover.

Jesenska šola bo potekala štiri tedne, in sicer med 15. septembrom in 15. oktobrom, enkrat na teden, v Prekmurju. Udeleženci si bodo ogledali Eko vrt Beltinec, Brigitin vrt, ekološko kmetijo Vidov Breig, v okviru šole pa bodo v Expanu potekale tudi teoretične delavnice.

»Udeleženci bodo spoznavali zelišča, dobili nasvete, kako vzpostaviti in vzdrževati lasten vrt, izdelali bodo domače malice iz vrta in sadovnjaka, v praktični delavnici se bodo naučili, kako izdelamo gredo in zasaditev na njej ter kako vzgajamo sadike,« opiše Andrej Dover. Gre za kombinacijo uporabnih teoretičnih in praktičnih znanj, bodo v luči vse pogostejših podnebnih sprememb z vsakim letom pomembnejše.

Brezplačno šolo zagotavljajo mladim

»Ker projekt Food Wave nagovarja mlade med 18. in 35. letom starosti, je tudi jesenska šola namenjena tej ciljni skupini. Veliko vprašanj namreč prejemamo prav na temo starosti. Zavedamo se, da si tovrstnih znanj želijo tudi starejši, a brezplačno šolo v okviru projekta zagotavljamo mladim. Ker smo omejeni s prostorom, je tudi število udeležencev omejeno,« pojasni Andrej Dover, ki svetuje, da vsi zainteresirani čim prej izpolnijo prijavnico in si zagotovijo svoje mesto.

Na spletni strani RRA Podravje – Maribor najdete prijavnico, ki jo izpolnite in pošljete na elektronski naslov, ki je zapisan v navodilih za prijavo. Rok za oddajo prijavnic je 31. avgust 2022.

»Udeleženci lanske šole so bili nad vsebinami navdušeni, letos smo jih še nadgradili, prav tako bomo v okviru brezplačne šole zagotovili še več praktičnega usposabljanja, zato smo prepričani, da je šola pravi naslov za vse tiste, ki razmišljajo ne samo dolgoročno, ampak tudi trajnostno,« je prepričan Andrej Dover.