Kako pa se boste vi lotili odstranjevanja trave med tlakovci?

Uredništvo , 19.06.22 ob 03:20

Na pesku, med tlakovci, zidovi in drugimi nedostopnimi površinami se pogosto razraste trdovraten plevel, ki se ga je zelo težko znebiti.

Kako pa se boste vi lotili odstranjevanja trave med tlakovci?

Ena izmed možnosti je pletje, a obstaja velika verjetnost, da kje ostane pozabljen kakšen delček, ki začne ponovno rasti. Poskusite drugače.

V toplem in vlažnem vremenu bujno rastejo prvi posevki na vrtu, pa tudi plevel na vrtnih poteh. Se ga lahko znebimo hitro in brez pomoči kemije? Vedite, da tudi številni poklicni vrtnarji še vedno prisegajo na vrtnarski nož in motiko.

Nekaj načinov za preprečevanje in odstranjevanje plevela in trav:

Jedilna soda

Varen način, da preprečite nadležnim plevelom in travam, da bi se naselile v razpokah vaših tlakovanih poti, dovozov ali teras, je jedilna soda. Preprosto raztresite nekaj pesti sode po tlakovani površini in jo pometite v razpoke. Tla bodo tako postala bolj bazična in s tem manj vabljiva za regrat, trave in druge nepovabljene rastline

Belilo

Če pleveli na vaših potkah uspevajo bolje kot vrtnine na gredicah, poskusite prve zaliti z nerazredčenim belilom. Po nekaj dneh bodo pleveli odmrli in brez težav jih boste izpulili. Pazite le, da ne boste z belilom polili tudi trate, cvetlic ali celo vrtnin ob poteh.

Sol

Pri izkoreninjanju nepridipravov, ki kukajo iz razpok, vam bo v veliko pomoč kuhinjska sol. Zavrite raztopino ene skodelice soli v dveh skodelicah vode in z vročim pripravkom polijte plevele. Najbolje je, da se tega lotite tik pred dežjem, ki bo sol spral globoko v razpoke, vse do korenin.

Kis

Kis učinkovito uničuje plevel. Nerazredčen vinski ali jabolčni kis poškropite po plevelu, dokler se plevel ne posuši. Dejstvo, da se plevel posuši je uporabno še posebej kadar se želite znebiti trave in plevela med tlakovci.

Vodka

Hitro in enostavno bomo plevel iztrebili z mešanico 30 ml vodke, nekaj kapljic detergenta za pomivanje posode in dvema skodelicama vode, ki jih zmešamo v škropilnici za vlaženje sobnih rastlin. Škropljenja po listih rastlin se lotimo opoldne na sončen dan, saj bo alkohol razjedel povrhnjico listov, ki jih bo vroče sonce nato izsušilo. Za plevele v senci je ta nasvet žal neuporaben.

Vrela voda

Z njo boste plevele dobesedno poparili in s tem iztrebili. Pazite pa, da se pri tem ne opečete. Za povprečno zapleveljeno pot bo potrebnih kar nekaj veder vrele vode in s tem dela. Brez dvoma pa je to ekološko najbolj neoporečen način za ohranjanje brezhibne vrtne poti.