Ideje za božično dekoracijo. Pričarajte pravo praznično vzdušje v svoji spalnici!

Oglasno Sporočilo, 08.12.23 ob 09:26

Božično obdobje prinaša s seboj magično vzdušje in priložnost, da svoj dom okrasimo s toplimi barvami, bleščečimi lučmi in prazničnimi dodatki. Medtem ko je božična dekoracija pogosto osredotočena na dnevne prostore, ne pozabite na čarobnost, ki jo lahko prinesejo praznični dodatki v spalnico. S pravilno izbrano božično dekoracijo lahko ustvarite prav posebno in praznično vzdušje tudi v svojem zavetju spanja.

Ideje za božično dekoracijo. Pričarajte pravo praznično vzdušje v svoji spalnici!

Pred nami je najlepši čas v letu, ko prav vsi damo delovne obveznosti nekoliko na stran in pozornost v mnogo večji meri kakor sicer namenimo svojim bližnjim. Praznični čas in s tem idila božiča ter vstop v novo leto so od nekdaj povezani z druženjem z ožjo in s  širšo družino ter prijatelji, z igranjem družabnih iger, obujanjem spominov in seveda razvajanjem tako brbončic (s slanimi in sladkimi dobrotami, kuhančkom ter z vročo čokolado) kot duha (z dobro knjigo ob kaminu, ogledom filma ali obiskom katere od prireditev na prostem).

Vsekakor pa je vzdušje prijetnejše, če svoj prostor praznično okrasimo oziroma, če že ne drugega, poskrbimo vsaj za toplo odejo, pod katero nas med uživanjem ob zgoraj naštetem ne zebe.

Božična dekoracija naj bo prisotna v vseh prostorih

Nekoč, ko smo praznike tradicionalno preživljali na podeželju, sta središče dogajanja predstavljala kuhinja in dnevni prostor, zaradi česar smo okraševali le njiju, lučke pa namestili na balkon, izbrana okna ali na drevesa pred hišo, da bi z njimi razveseljevali mimoidoče.

Danes, ko mnogi tudi med prazniki ostajamo v mestu, kjer vlada prostorska stiska, posledica česar je bivanje v majhnih stanovanjih, celo garsonjerah, pa marsikdo med nami praznike izkoristi za sproščanje, zato večji del njih preživimo kar v postelji, kjer nas greje odeja, ali na sedežni garnituri, na kateri se ogrnemo s prešito odejo.

Božična dekoracija tako že davno ni več stvar izključno kuhinje in dnevnega prostora, temveč celotne hiše ali stanovanja, prav posebna pozornost pa se namenja urejanju spalnice ali spalnemu kotičku, ki lahko v decembrskem času poskrbi za večerno čarobnost in veselo prebujanje ter tako že zjutraj, čim pogledamo izpod odeje, v naš dan vnese praznično razpoloženje.

Ideje za praznično okrasitev posameznih prostorov

Kuhinja

Ker ima kuhinja, če gre za samostojen prostor, v času praznikov pretežno delovni pomen, saj se v njej pripravljajo številne dobrote, njena okrasitev ni bistvenega pomena. Kljub temu pa bo nekaj božičnega vzdušja dobrodošlega.

Kuhinjo tako opremimo s kuhinjskimi krpami s prazničnimi motivi, v enega od kotov postavimo božično zvezdo, si nadenimo praznični predpasnik in se ob božičnih melodijah prepustimo ustvarjanju slaščic, zaradi katerih bo po cimetu zadišalo v vseh prostorih.

Jedilnica

Za razliko od kuhinje je jedilnica prostor druženja, z dekorativnimi elementi, s katerimi opremimo mizo, pa imamo možnost očarati vsakega gosta.

Svečniki, venčki, lučke, pogrinki, servete, skodelice in druga keramika, ovenčana s praznično motiviko, lahko odlično dopolnijo pladnje pisanih slaščic ter na ta način pričarajo nepozabno praznično vzdušje.

Nikar pa ne pozabimo na odejo, ki naj bo vedno nekje v bližini, da bi v poznih večernih urah dodatno ogrela naše starejše družinske člane.

Dnevna soba

Središče prazničnega dogajanja običajno pripada dnevni sobi, ki jo krasi novoletna smrekica, opremljena bodisi z lučkami in okraski izključno v eni barvi bodisi z raznolikimi, pisanimi elementi, ki kar kličejo po pozornosti.

Temu skladen ali prav zato povsem nasproten je pogosto ovojni papir, ki pod seboj skriva darila za najbližje, za katere prav vsi upamo, da bodo na lica ljubljenih narisala nasmeh. Seveda pa se okrasitev dnevne sobe s postavitvijo novoletne smrekice nikakor ne konča.

Dnevno sobo pravzaprav lahko okrasimo kakorkoli želimo – z lučkami, s trakovi, papirnatimi zvezdami, svečkami, cvetjem in še marsičim. Pomembno je, da ustvarimo prijeten, domač, topline poln in dišeč prostor, v katerem se bomo zlahka sprostili, prav slednje pa je v največji meri odvisno od tega, koliko udobja nam nudi sedežna garnitura.

To prekrijmo z odejo prazničnih motivov ali vsaj prazničnih barv (rdeča, zelena), po njej namestimo različne vzglavnike, svoje telo pa zavijmo v toplo prešito odejo in se prepustimo filmu, knjigi ali objemu partnerja.

Podobno okrasitev kakor dnevna soba zahteva otroška soba, pri čemer k božični dekoraciji veliko doda posteljnina.

Spalnica

Za dnevno sobo marsikdo pravi, da je njegova “mala spalnica”, zato lahko oba prostora uredimo podobno. Kljub temu pa mora spalni kotiček še vedno opravljati svojo primarno nalogo, torej zagotavljati krepčilen, kakovosten spanec, kar je v veliki meri odvisno od ustreznosti vzglavnika in odeje, pa tudi posteljnine, ki je najbolj priročno sredstvo, kako v spalnico vnesti nekaj prazničnega vzdušja.

Če posteljo oblečemo v rdečo barvo, bomo v prostor vnesli ne le božično razpoloženje, temveč tudi strast, ki z nekaj več domišljije (svečke, lučke) brez dodatnega napora zgladi celo v zadnjem času morebiti nekoliko hladne odnose s partnerjem.

Kopalnica, predprostor in ostali prostori

Kopalnica ima tako kot predprostor prehodno funkcijo, zaradi česar okrasitev ni tako pomembna. Lahko pa vanjo vendar vnesemo nekaj drobnih elementov, ki nas bodo tudi med opravljanjem osebne higiene oziroma tik po prihodu domov spomnili, da so prazniki pred vrati.

V kolikor nam prostorska razpoložljivost to dopušča, v predprostor umestimo še eno smrekico, ob njo pa postavimo stol, na katerem bo odeja, pomagalo za tiste trenutke, ko si želimo le za nekaj kratkih trenutkov na zrak, da bi vpili vso lepoto decembra, a nam ni do oblačenja zimske jakne.

Ko se čarobnost praznične spalnice pretvori v dolgotrajno skrb za krepčilen spanec …

Prazniki so vsekakor dober povod za to, da obnovimo svoje energijske zaloge in pod odejo preživimo nekoliko več časa, se spočijemo, naspimo ter si naberemo moči za novoletne izzive. Vendar je poleg že predstavljenih dekorativnih elementov, ki v spalnico vnesejo malce drugačno vzdušje, najpomembneje pozornost nameniti dobrim spalnim pogojem, del njih pa je ob rednem zračenju prostora vsekakor odeja.

Ta mora biti primerna letnemu času in našim potrebam, prav tako prilagojena dimenzijam postelje, v kolikor je izdelana iz naravnih materialov, pa je prijazna celo do tistih, ki se srečujejo z alergijami ali astmo.

Odeja je zaradi vsega naštetega odlično darilo, s katerim razveselimo sebe ali bližnje in s tem odrazimo skrb zanje, saj jim podarimo veliko več kakor le nekaj toplih trenutkov v času praznikov.

Omogočimo jim kakovosten, krepčilen, zadosten spanec in s tem dobršno mero zdravja, navsezadnje pa tudi uspešnosti, saj od nekdaj velja, da ima naspan ter spočit človek veliko več energije kakor utrujen in zaspan.

Odeja Škofja Loka sodi med najuspešnejša slovenska podjetja, na trgu pa je znamka prisotna že vse od leta 1932. Ponuja preverjene, s tradicijo prežete izdelke za opremo postelje in doma, vse njih pa odlikujeta lasten razvoj ter proizvodnja, izjemna skrb za izbiro materialov (med njimi je več opremljenih s certifikati, ki potrjujejo organskost), vrhunska izdelava in optimalno razmerje med kakovostjo ter ceno.

Izbrati podjetje Odeja Škofja Loka pomeni izbrati slovensko kakovost, ki traja.