Pust je čas, ko si lahko privoščimo sladke in mastne dobrote – krofe, flancate, miške … Slednje pa je mogoče pripraviti tudi na nekoliko bolj zdrav, manj masten način. Kako? V cvrtniku na vroči zrak oziroma v air fryerju, ki trenutno slovi kot ena bolj popularnih domačih naprav.

Tako vam danes predstavljamo recept za krof iz cvrtnika na vroči zrak, ki je bolj zdrav, lažji in hitrejši od klasičnega krofa iz olja.

Kaj je cvrtnik na vroči zrak?

Cvrtnik na vroči zrak, znan tudi kot air fryer, je kuhinjski aparat, ki omogoča cvrenje živil brez dodajanja olja ali z zelo malo olja. Deluje tako, da s pomočjo ventilatorja kroži vroč zrak okoli živil, ki so v košari, in jih tako hrustljavo zapeče.

Recept za krof iz cvrtnika na vroči zrak

Sestavine:

  • 500 g gladke moke
  • 2,5 dl mleka
  • 1 jajce
  • 2 rumenjaka
  • 4 žlice olja
  • 2 žlici sladkorja
  • 2 žlici ruma
  • 1 kocka kvasa (40 g)
  • 1 vanilijev sladkor
  • limonina lupinica
  • ščepec soli
  • izbrana domača marmelada, čokolada ipd. za nadev
  • sladkor v prahu za posip

Postopek je naslednji:

  • Najprej pripravimo kvasec. Kvas nadrobimo v manjšo skledico, dodamo ščep sladkorja in prilijemo 1,5 dl toplega mleka. Pustimo vzhajati 10 minut, da se naredi pena na vrhu.
  • V drugi skledi stepemo jajce, rumenjaka, sladkor, olje, rum in vanilijev sladkor. V večjo skledo presejemo moko, dodamo naribano limonino lupinico in ščepec soli. Nato prilijemo kvasec in stepeno jajčno zmes ter zamesimo gladko in mehko testo. Gnetemo ga s kavljem ali rokami približno 15 minut, da se začne ločevati od posode. Po potrebi dodajamo še malo moke ali mleka, da dobimo pravo konsistenco. Testo mora biti lepljivo, a ne preveč.
  • Testo oblikujemo v hlebček in ga damo v pomokano posodo. Pokrijemo ga s krpo ali folijo in pustimo vzhajati na toplem približno eno uro, da naraste na trikratno velikost.
  • Vzhajano testo predevamo na pomokano delovno površino in ga na hitro pregnetemo. Nato ga razvaljamo na debelino približno 1 cm. Z okroglim modelčkom ali kozarcem izrežemo kroge premera 7 cm. Kroge polagamo na pomokan peki papir ali prtiček in jih pustimo vzhajati še 10 do 15 minut, da se malo napihnejo.
  • V cvrtniku na vroči zrak nastavimo temperaturo na 180 stopinj in čas peke na 10 minut. V košaro položimo krofe, pri tem pazimo, da se ne dotikajo med seboj. Zapremo cvrtnik in začnemo peko. Po 5 minutah peke odpremo cvrtnik in krofe obrnemo, nato nadaljujemo peko še 5 minut. Krofi bodo zlato rumeni in rahli.
  • Ko so krofi pečeni, jih vzamemo iz cvrtnika in jih pustimo, da se ohladijo. Nato jih napolnimo z izbranim nadevom. Uporabimo lahko vrečko za dekoriranje ali injekcijsko brizgo. Naredimo luknjo na strani krofa in vanjo vstavimo konico vrečke ali brizge. Nežno iztisnemo nadev, dokler ne začutimo, da je krof poln. Krofe posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Krof iz cvrtnika na vroči zrak je odlična alternativa klasičnemu krofu iz olja, saj je bolj zdrav, lažji in hitrejši za pripravo. S tem receptom in cvrtnikom na vroči zrak boste lahko uživali v slastnih krofih, ne da bi se pri tem počutili krive zaradi preveč kalorij in maščob. Dober tek!