V teh dneh, ko smo med drugim praznovali tudi Svetovni dan zemlje, je beseda tekla predvsem o tem, kaj lahko sami storimo, da bi tudi mi zmanjšali škodljivi vpliv na okolje.

Preprosto in zabavno

Če radi veste, s čim v stiku je vaša koža, poskusite preprosto pralno sredstvo pripraviti kar sami. Presenečeni boste nad preprosto in učinkovito rešitvijo, ki ji ni potrebno dodajati nepotrebnih kemikalij, s katero prihranite pri embalaži in je odlična novica tudi za vašo denarnico.

Za pripravo domačega sredstva za pranje perila potrebujete le vodo in tri preproste sestavine: trdo pralno milo, sodo bikarbono ter alkoholni kis (po želji).

V večji posodi do vreta segrejte približno tri litre vode

Naribajte kocko rastlinskega mila (lahko marseillsko, ali katero drugo, ki vam ustreza)

Kosmiče mila stresite v vodo in mešajte, da se povsem raztopi

Dodajte 1-2 žlici pralne sode

Če želite, da je perilo mehkejše, dodajte še 2 žlici alkoholnega kisa

Ko se zmes nekoliko ohladi, jo prelijte v plastično embalažo, ki jo imate pri roki (v stekleni embalaži se zmes bistveno bolj strdi).

Na spletu boste našli veliko receptov, ki se razlikujejo glede na količine vode in sode. Ko boste zmes pripravili večkrat, boste našli kombinacijo, ki je idealna za vas. Če imate denimo raje bolj gosto zmes, lahko milo zakuhate v polovično količino vode, pralno sredstvo pa nato shranite v posodi s široko odprtino in je v velikosti jedilne žlice dodate kar v boben pred pranjem.

Če želite vašemu detergentu dodati vonj, ki vam najbolj ustreza, lahko v mešanico zamešate nekaj kapljic najljubšega eteričnega olja.

Pomagajo vam lahko tudi najdražji

Izdelava je povsem preprosta in otročje lahka. Ne bo vam vzela veliko časa, pri ribanju in mešanju pa vam lahko pomagajo tudi otroci, seveda pod nadzorom. Kljub temu, da gre le za majno spremembo v gospodinjstvu, boste z njo pripomogli k manj onesnaženemu okolju.

Pa še namig: če imate otroke, ali pa sami radi zavihate rokave, vam madeži na oblačilih niso neznanka. Organske madeže (trava, zemlja, hrana, kri,…) pred pranjem vedno oplaknite v zelo mrzli vodi in jih malce zdrgnite z navadnim milom, nato pa ga izperite. Na tak način jih boste najlažje odstranili.