Kultna zaščitnica šimpanzov dočakala svojo eko Barbie lutko

Uredništvo , 17.08.22 ob 03:40

Dr. Jane Goodall, svetovno znana primatologinja, šimpanzja »mati«, je te dni dobila svojo dvojnico, izdelano iz reciklirane plastike, ki bo dekletom sporočala, da lahko postanejo to, kar si želijo.

Kultna zaščitnica šimpanzov dočakala svojo eko Barbie lutko

Gotovo poznane slovito dr. Goodall, prijazno starejšo gospo, ki je vse svoje življenje posvetila šimpanzom in njihovemu ohranjanju. Te dni je ob svetovnem dnevu šimpanzov prejela Barbie lutko v svoji podobi, ustvarjeno iz recikliranih materialov, podjetje pa je s tovrstno gesto želelo dekleta vsega sveta navdihniti in jim sporočiti, da lahko tako kot dr. Jane Goodall postanejo točno to, kar si želijo.

Otroci potrebujejo več takih vzornikov

»Ponosni smo, da lahko razkrijemo naše prve trajnostne Barbie Inspiring Women and Career of the Year Eco-Leadership punčke, ki dodatno dokazujejo našo skupno zavezanost k ustvarjanju bolj trajnostne prihodnosti,« so ob razkritju trajnostne Barbie povedali v podjetju Mattel, ki slednje proizvaja:

 »Otroci potrebujejo več vzornikov, kot je dr. Jane Goodall, kajti predstavljati si, da so lahko karkoli, je šele začetek – pomembno je to videti. Upamo, da bosta ta zbirka in poklon revolucionarni pionirki žensk v znanosti in ohranjanju navdihnila otroke, da bodo izvedeli več o zelenih poklicih, o tem, kako lahko zaščitijo planet, hkrati pa bodo odigrali trajnostne zgodbe skozi igro lutk.«

Poklon dr. Goodall in znanilec nove prihodnosti

Trajnostna Barbie je bila dr. Jane Goodall, priznani primatologinji, etologinji in naravovarstvenici predana 14. julija, prav na svetovni dan šimpanzov, živali, ki predstavljajo središče življenjskega dela raziskovalke Goodall. Z dejanjem je podjetje proslavilo njeno bogato aktivistično delo, hkrati pa predstavitev lutke sovpada tudi z 62. obletnico prvega potovanja dr. Jane Goodall v gozd narodnega parka Gombe v Tanzaniji. Trajnostna Barbie prav tako naznanja nov cilj podjetja Mattel, ki si prizadeva, da bi bile do leta 2030 vse Barbie lutke 100-odstotno reciklirane oziroma ustvarjene iz naravi prijaznih materialov.

»Vso svojo kariero sem želela pomagati navdihniti otroke, da bodo radovedni in raziskujejo svet okoli sebe – tako kot sem počela, ko sem pred 62 leti prvič odpotovala v Tanzanijo. Navdušena sem, da sodelujem z Barbie in spodbujam majhne otroke, da se učijo iz svojega okolja in začutijo, da lahko kaj spremenijo.«

Barbie lutka, podarjena dr. Goodall je le ena od številnih v seriji Navdihujoče ženske, ki se pokloni pogumnim ženskam, ki so tvegale, spremenile pravila in utrle pot generacijam do večjih sanj kot kadar koli prej. Dr. Jane Goodall se pridružuje seznamu neverjetnih junakinj svojega časa, vključno z Ido B. Wells, dr. Mayo Angelou, Billie Jean King in Eleanor Roosevelt.

Skoraj 90 let stara naravovarstvena ikona navdih številnim dekletom

»Vso svojo kariero sem želela pomagati navdihniti otroke, da bodo radovedni in raziskujejo svet okoli sebe – tako kot sem počela, ko sem pred 62 leti prvič odpotovala v Tanzanijo. Navdušena sem, da sodelujem z Barbie in spodbujam majhne otroke, da se učijo iz svojega okolja in začutijo, da lahko kaj spremenijo,« je ob razkritju nove Barbie povedala dr. Jane Goodall:

»S tem partnerstvom upam, da bom navdihnila naslednjo generacijo eko-voditeljev, da se mi pridružijo pri varovanju našega planeta, in jih opomnil, da so lahko karkoli in kjer koli – na terenu, v laboratoriju in za mizo.«

Da bo Barbie naravovarstvenica inspiracija za mlada dekleta nikakor ne dvomimo – 88 let stara dr. Jane Goodall je namreč ikona naravovarstvenega in aktivističnega sveta, hkrati pa je lahko ponos vsem ženskam, saj je leta 1960 kot 26 let stara raziskovalka prodrla v svet moških znanstvenikov, prvič odpotovala v vzhodno Afriko in spremenila tok zgodovine ter pomagala pri ohranitvi ogroženih šimpanzov.

Vir: Jane Goodall, Mattel