Zahodnobalkanske države še naprej trošijo ekstremne količine premoga

Uredništvo , 01.07.22 ob 00:44

Zahodni Balkan še vedno podira žalostne rekorde v ekstremni uporabi premoga, v največjih kršitvah okoljskih smernic izstopa BiH.  

Zahodnobalkanske države še naprej trošijo ekstremne količine premoga

Podatki lanskega leta so pokazali, da so države Zahodnega Balkana že četrto leto zapored močno kršile pravila o onesnaževanju Energetske skupnosti, pri čemer je prav posebej zaskrbljujoča raven mikroskopskega prahu, ki nastaja ob izgorevanju premoga ter močno škoduje zdravju.

Mikroprah – tihi ubijalec

Neslavni rekord je znova podrla premogovna elektrarna Ugljevik v Bosni in Hercegovini, ki je v zrak spustila skoraj 90 tisoč ton žveplovega dioksida, kar je največ na Zahodnem Balkanu, pri čemer očitno tudi nova oprema za razžvepljevanje ne koristi.

Raziskovalce še bolj kot žveplov dioksid skrbijo trdi delci oziroma emisije prahu, ki so se povečale skoraj dvakratno in močno presegajo vse dovoljene vrednosti. V letu 2021 je bilo na Zahodnem Balkanu tako v zrak spuščenih skoraj 20 tisoč ton mikroprahu, ki se nato znajde v hrani, vodi, pljučih … Največji »proizvajalec« prahu je bila tako po podatkih premogovnica Gacko v Bosni in Hercegovini, emisije pa so kar 16,3-krat presegle dovoljene meje.

Prihodnost bo … črna od premoga

Korenitih izboljšanj žal v prihodnje ni na vidiku, še ugotavljajo raziskovalci, saj trenutne razmere na čelu z energetsko krizo države Zahodnega Balkana namesto v zeleno smer vlečejo v revitalizacijo prastarih, izjemno onesnaževalskih energetskih objektov, ki po trenutnih normativih nikakor ne bi smeli dobiti dovoljenj za obratovanje.

Le upamo lahko, da bodo osameli poskusi implementacije infrastrukture obnovljivih virov energije v zahodnobalkanskih državah kmalu obrodili sadove in preglasili trenutne onesnaževalske trende.

Vir: Balkan Green Energy News