VIDEO: Sončni paneli tudi na avtobusih

Uredništvo , 09.02.20 ob 10:21

FlixBus postavlja sončne celice na avtobuse. Oprema na zeleni pogon je na voljo vsem potnikom.

FlixBus je pričel z izvajanjem novega projekta z nizozemskim partnerjem Kupers Touringcars. Sončne panele, nameščene na avtobusu, se uporabljajo za ohranjanje polne baterije: vsa oprema na krovu se napaja s sončno energijo.

Novost je omogočila zmanjšanje porabe dizelskega goriva za 7 odstotkov. Avtobus, opremljen s sončnimi paneli, trenutno vozi dvakrat tedensko iz Dortmunda v London.

FlixBus si prizadeva, da bi do leta 2030 zmanjšal uporabo pogona na ogljik. Nemška skupina je že leta 2018 začela s projekti prvih električnih avtobusov na dolge razdalje po Franciji in Nemčiji in je lani vodil testno vožnjo v ZDA s povsem novim električnim MCI. FlixBus sodeluje tudi s podjetjem Freudenberg Sealing Technologies za pripravo prihodnje predstavitve avtobusov na vodik v svojem avtobusnem omrežju na dolge razdalje.

V poskusnem obdobju, navaja skupina, so v povprečju prihranili 1,7 litra dizla na 100 km. Pri povprečni razdalji 600 kilometrov na dan je to prihranek energije približno 10 litrov dnevno. Poleti naj bi sončne plošče proizvajale še več energije.

Prihranek 1,7 litra dizla na 100 km

FlixBus je na svoj zeleni avtobus, ki vozi od Dortmunda, preko Eindhovna, Antwerpna, Bruggea in Calaisa do Londona, namestil sončne panele. Sončne preproge, nameščene na strehi FlixBusa so ultra tanke in lahke in lahko komunicirajo z alternatorjem v avtobusu prek regulatorja polnjenja, ki je nameščen v FlixBus.

Nova tehnologija avtobusno baterijo polni predvsem s pomočjo sončne energije in tako alternatorju razbremeni potrebo po polnjenju z gorivom, poudarja FlixBus. V poskusnem obdobju, navaja skupina, so v povprečju prihranili 1,7 litra dizla na 100 km. Pri povprečni razdalji 600 kilometrov na dan je to prihranek energije približno 10 litrov dnevno. Poleti naj bi sončne plošče proizvajale še več energije.

Kot običajno pri FlixBussu je tudi avtobus s sončnimi paneli opremljen z vrati USB, vtičnicami, klimatsko napravo, wi-fi in sistemom za medijsko zabavo. Z novo tehnologijo se vsa oprema na krovu napaja s sončno energijo. Tako lahko potniki FlixBusa svoje mobilne naprave napolnijo z obnovljivo energijo.

Vir: Sustainable Bus

Zelena oprema na krovu

Baterija namreč porablja porabo vse elektronike na krovu. Kot običajno pri FlixBussu je tudi avtobus s sončnimi paneli opremljen z vrati USB, vtičnicami, klimatsko napravo, wi-fi in sistemom za medijsko zabavo. Z novo tehnologijo se vsa oprema na krovu napaja s sončno energijo. Tako lahko potniki FlixBusa svoje mobilne naprave napolnijo z obnovljivo energijo.

Posebej razvite solarne plošče za avtobuse FlixBus

FlixBus pri tem projektu sodeluje z britanskim podjetjem TRAILAR, ki ponuja inovativne prometne rešitve za zmanjšanje vplivov gospodarskih vozil na okolje. Prožne sončne preproge so posebej razvite za uporabo v prometnem sektorju in se že uporabljajo za tovornjake in dostavne storitve. FlixBus je prvi, ki je uporabil to tehnologijo na mednarodnem avtobusu za daljše razdalje.

Tehnologija je zasnovana tako, da je mogoče spremljati podatke in s tem tudi donos. Okoliščine je mogoče optimizirati in na koncu čim bolj zmanjšati izpuste CO2. Dejavniki, kot so pot avtobusa in sezona, vplivajo na delovanje tehnologije. Avtobus trenutno vozi dvakrat tedensko iz Dortmunda v London. Od aprila bo avtobus med počitnicami vozil še pogosteje in celo dnevno.

„Zelo smo ponosni, da naš dvo-nadstropnik sodeluje v tem mednarodnem pilotskem projektu za nadaljnje zmanjšanje vplivov na potovanja z avtobusi na dolge razdalje na okolje. Veseli smo, da lahko svojim potnikom ponudimo način potovanja, ki je tehnološko izjemno napreden. “

Kupers Touringars, vključeni v projekt

FlixBus še naprej sodeluje z lokalnimi avtobusnimi partnerji, ki upravljajo potovanja. Eden izmed teh partnerjev je Kupers Touringscars iz Limburga. Sončni paneli so nameščeni na enem od njihovih avtobusov, ki dnevno vozi iz Dortmunda, prek Eindhovna, Antwerpna in Bruggea do Londona. Direktor Kupers Touringcars, Bert Fonteijn, pa pravi: „Zelo smo ponosni, da naš dvo-nadstropnik sodeluje v tem mednarodnem pilotskem projektu za nadaljnje zmanjšanje vplivov na potovanja z avtobusi na dolge razdalje na okolje. Veseli smo, da lahko svojim potnikom ponudimo način potovanja, ki je tehnološko izjemno napreden. “

“Projekt s sončnimi paneli je le ena v nizu pobud in podnebju prijaznih projektov za naše popotnike. Na podlagi začetnih rezultatov bomo ocenili, v kolikšni meri projekt razširimo na več avtobusov ali celo vseh avtobusov v omrežju. “

“Prizadevamo si, da bi potovali po okolju prijaznih razmerah in to omogočili čim več ljudem,” pravi Jesper Vis, direktor FlixBus Beneluxa. “Projekt s sončnimi paneli je le ena v nizu pobud in podnebju prijaznih projektov za naše popotnike. Na podlagi začetnih rezultatov bomo ocenili, v kolikšni meri projekt razširimo na več avtobusov ali celo vseh avtobusov v omrežju. “