V Sloveniji več električnih avtomobilov, a manj finančne pomoči

Uredništvo , 11.08.20 ob 05:10

Če sosednje države vse bolj poudarjajo pomen trajnostne mobilnosti in svoje prebivalce spodbujajo k nakupu okolju bolj prijaznih električnih ali hibridnih vozil, v Sloveniji višino finančne nižamo.

Že pred nekaj meseci je slovenski Eko sklad finančno spodbudo za električne avtomobile znižal, tako, da finančna pomoč sedaj namesto 7500 evrov znaša 6000 evrov. Kot povedo za STA, bi naj bi razlog predvsem večje število vlog, število vozil, katerih nakup sofinancira Eko sklad, pa je po njihovih besedah vsako leto višje za skoraj 80 odstotkov.

Finančna spodbuda za hibridne avtomobile, za katero se je bilo mogoče prej potegovati, tako sedaj ni več na voljo. Po besedah Eko sklada so slednji namreč zelo potratni in v resnici koristijo le malo elektrike, za STA pa poročajo, da bolj kot po hibridnih narašča povpraševanje po električnih avtomobilih.

Napačen korak za prihodnost mobilnosti

Številni odločitev Eko sklada, da potrošnikom ponudi manjše subvencije, kritizirajo ter pojasnjujejo, da tovrsten ukrep le še znižuje popularnost električnih vozil, ki v svetu sicer veljajo za vozila prihodnosti.  Prav to kažejo tudi spremembe na področju sofinanciranja nakupa električnega avtomobila v sosednjih državah. V Avstriji so finančno pomoč nedavno dvignili za 2000 evrov, sosedje pa lahko za nakup avtomobila tako pridobijo kar 5000 evrov subvencije. Avstrijci sofinancirajo tudi nakupe električnih dvokolesnikov ter izgradnjo zasebnih polnilnih postaj, še opozarjajo na STA.

Številni odločitev Eko sklada, da potrošnikom ponudi manjše subvencije, kritizirajo ter pojasnjujejo, da tovrsten ukrep le še znižuje popularnost električnih vozil, ki v svetu sicer veljajo za vozila prihodnosti.

Tudi v Italiji so se po epidemiji odločili za zeleno okrevanje, ob številnih subvencijah za energetsko obnovo zgradb ter namestitev solarnih elektrarn pa svojim prebivalcem po novem ponujajo tudi 6000 evrov subvencije za električna vozila, izdatno pa sofinancirajo tudi hibride.

V Nemčiji subvencija znaša 9000 evrov, v Franciji 7000, na Švedskem 5820, trendi v drugih državah pa kažejo na podobne zneske finančnih spodbud.

Precejšnje subvencije nudi tudi Hrvaška, te znašajo kar 70 000 kun oziroma 9370 evrov, podobni ukrepi pa se na obzorju rišejo tudi na Madžarskem, kjer bo subvencija za do 31 900 evrov vreden avtomobil vredna 7250 evrov. V Nemčiji subvencija znaša 9000 evrov, v Franciji 7000, na Švedskem 5820, trendi v drugih državah pa kažejo na podobne zneske finančnih spodbud.