V prihodnosti nas bodo prevažali leteči taksiji

Uredništvo , 09.01.20 ob 16:33

Hyundai na reviji Consumer Electronics Show predstavil prihodnost v obliki električnih letal.

Številna vozila, ki so bila predstavljena na letošnji reviji Consumer Electronics Show, so bili ali skuterji ali druge avtonomne ideje. Predstavljene ideje so v naslednjih letih pripravljene prevzeti večjo vlogo v mestnem prometu, vendar se predstavnikom zdi, da je postopek na drug nov način prevažanja preveč postopen, in trenutno ne pripomore k večjim spremembam.

Električna letala naj bi razbremenila promet

Čeprav električna letala, ki pristajajo vzletijo in pristajajo vzvratno in so podobna helikopterjem niso novost pri Consumer Electronic Show, je njihova velikost prevelika. Narediti varen, praktičen in dostopen zračni prevoz na kratke razdalje tako ali tako predstavlja velik izziv, je pa pomembno, da skrajša čas potovanja in prepreči prevelike zastoje na cesti.

Leteči taksi Uber

Hyundai je letos predstavil svoj koncept letala S-A1 eVTOL, letalo pa bi naj bilo uporabljeno v prihodnosti kot leteči taksi službe Uber, ki komercialno obratovanje storitve obljublja za leto 2023.

S-A1 ima prostor za štiri potnike, na voljo pa bo imel doseči približno 100 kilometrov z največjo hitrost 290 km/h in sposobnost letenja do približno 600 metrov nad tlemi. Za polnjenje bi naj potreboval le 5 do 7 minut, sčasoma pa bo tehnologija razvita do točke, ko bo lahko letelo avtonomno. Z več rotorji bo S-A1 imel možnost biti tišji in varnejši od helikopterja.

S-A1 ima prostor za štiri potnike, na voljo pa bo imel doseči približno 100 kilometrov z največjo hitrost 290 km/h in sposobnost letenja do približno 600 metrov nad tlemi. 

Zaželjena inovativnost

Obstaja veliko logističnih, varnostnih in regulacijskih ovir, ki jih je treba odpraviti, preden leteči taksiji postanejo resničnost, toda v letu dni, ko je manjkalo veliko novih idej na področju ne-avtomobilskega prevoza, je bila ideja o letečem taksiju veliko razburjenje.