V Nemčiji konec plastike za enkratno uporabo

Uredništvo , 04.07.20 ob 05:24

Plastičnim slamicam, palčkam za ušesa in številnim drugim izdelkom je v Nemčiji dokončno odzvonilo. Tamkajšnja vlada se je namreč odločila za drzno, a pohvalno potezo in prepovedala prodajo plastike za enkratno uporabo.

Nemška vlada je nedavno naznanila za okolje izjemno dobrodošlo novico. Skladno s smernicami Evropske unije za zmanjšanje količine plastičnega odpada so namreč napovedali, da bodo do 3. julija prihodnjega leta postopoma vpeljali prepoved prodaje plastičnih slamic, palčk za ušesa s plastično osnovo, vseh vrst plastičnih lončkov, posodic, krožnikov in pribora za enkratno uporabo ter drugih podobnih izdelkov.

Namesto plastike pestra paleta možnosti

Svojo odločitev so pospremili z mislijo, da se lahko le tako spremeni kultura odmetavanja in smetenja, ki smo se je zaradi cenovne dostopnosti in komodnosti tovrstnih izdelkov navzeli v preteklih letih. Trg z novimi materiali, ki vsakodnevno nastajajo v številnih laboratorijih namreč omogoča mnogo bolj okolju, pa tudi našemu zdravju prijazne alternative, ki segajo od posebnega biorazgradljivega pribora, papirnatih krožnikov ali preprosto nekaj brskanja po naših predalih, kjer si lahko iz že nekoliko odsluženih žličk z nekaj domišljije pripravimo povsem unikaten set za piknik.

Za nekaj minut plastičnega užitka več sto let škode

Plastični izdelki za enkratno uporabo, kot so krožniki, pribor, kozarčki, slamice in palčke za ušesa predstavljajo dobršen delež odvrženih smeti, ki končajo v oceanih, kjer jih nič hudega sluteče živali zaužijejo in posledično poginejo. Stroški ponovne predelave takih izdelkov namreč presegajo njihovo dejansko vrednost, zato jih večja podjetja raje kot reciklirajo, preprosto pošljejo na drug konec sveta, kjer se nalagajo v ogromnih gorah odpadkov, ki se zaradi dolge dobe razgradnje plastike nikakor ne manjšajo.

Prav tako pri vsakršni predelavi še vedno ostanejo mikroskopsko majhni delci plastike, ki končajo v ribah in drugih virih naše hrane, na koncu pa jih v svoje telo dobimo tudi mi.

Nekatera podjetja plastike za enkratno uporabo ne odvržejo, ampak jo sežgejo, kar pa, ko pogledamo podatke o tem, koliko strupenih kemikalij se pri tem izpusti v ozračje, nikakor ni dobra rešitev. Prav tako pri vsakršni predelavi še vedno ostanejo mikroskopsko majhni delci plastike, ki končajo v ribah in drugih virih naše hrane, na koncu pa jih v svoje telo dobimo tudi mi.

Vir: EurActiv.rs