V lanskem letu smo skoraj 40 odstotkov električne energije ustvarili z obnovljivimi viri

Uredništvo , 27.04.22 ob 03:14

Sveže poročilo organizacije IRENA kaže, da smo v lanskem letu presegli dosedanje številke, več kot 38 % svetovne energije proizvedli s pomočjo zelenih virov ter presegli 3,06 TW. Le tako naprej!

V lanskem letu smo skoraj 40 odstotkov električne energije ustvarili z obnovljivimi viri

Mednarodna agencija za obnovljivo energijo – IRENA – je pred kratkim objavila poročilo, v katerem se nahajajo vsi podatki o svetovnih trendih obnovljivih virov ter zelene energije.

Zadnje desetletje je bilo za zeleno energijo res prelomno – medtem ko smo v letu 2012 z obnovljivimi viri proizvedli le 26,2 % vse svetovne električne energije, je letos številka precej višja.

Trendi so dobri, ne le dobri, ampak odlični, saj smo v letu 2021 podrli dotedanje rekorde ter s pomočjo obnovljivih virov proizvedli kar 38,3 % vse električne energije, medtem ko je bila ta številka leto pred tem za približno dve odstotni točki nižja. Z vso energijo smo tako dosegli kapaciteto 3,06 TW!

V Evropi uspeh žanjejo »sončne države«

Kateri obnovljivi vir se je znašel na vrhu? Hidroenergija, ki z 1,23 TW predstavlja največji delež skupne svetovne proizvodne zmogljivosti, sledila je sončna energija z 849 GW, nato pa vetrna energija z 825 GW. Sončna energija tako postaja prava trajnostna zvezda, v prihodnosti se ji namreč napoveduje kar večinski delež – če se že soočamo z vročimi poletji in pripekami, moramo to vsaj dobro izkoristiti.

Izvrstni trendi so vidni tudi na ravni Evropske unije same, ki je precej povečala zmogljivost obnovljive električne energije, med posameznimi evropskimi državami pa izstopajo predvsem Ciper, Grčija in Bolgarija, medtem ko ostale države niso dosegle opaznejše rasti.

Celotno statistično poročilo Mednarodne agencije za obnovljivo energijo najdete na naslednji povezavi.

Vir: Balkan Green Energy News, IRENA