Spočite Benetke razmišljajo o novem turizmu

Uredništvo , 23.04.20 ob 05:57

Pandemija je povzročila, da so si Benetke prvič po več desetletjih povsem oddahnile od turizma, okolje, ki se zaradi tega prebuja, pa mestnim oblastem sporoča, da mora masovni turizem postati preteklost.

Edinstveno italijansko mesto na vodi, priljubljen turistični cilj, je z letošnjim beneškim karnevalom, ki ga je prekinil koronavirus, zaključil svojo dobo masovnega turizma, tej odločitvi, ki je trenutno v ospredju razmišljanja beneških oblasti, pa bo hvaležno predvsem okolje.

Prazne ulice in neobljudeni beneški kanali, ki jim je botroval koronavirus, so omogočile beneški naravi, da se je prebudila. Voda je postala čistejša, vanjo pa so se spet naselile številne živalske vrste. A Benetke se zavedajo, da je okoljskega preporoda lahko kaj kmalu konec, če se po pandemiji mesto spet vrne na stare tirnice.

Nič več turističnih trum

V zadnjih letih so bile Benetke namreč prava turistična bomba, mesto pa se je pod težo turistov tudi dobesedno pogrezalo. V letu 2018 je po ocenah mesto na vodi obiskalo kar 30 milijonov turistov. Sedaj je čas, da se mesto ohrani še za prihodnje generacije, saj mu v nasprotnem primeru ne kaže dobro.

Prihodnost letošnje turistične sezone je sicer še nejasna, direktorji hotelov in beneške mestne oblasti pa že kujejo načrte za nove modele turizma. V prihodnosti se bo tako poudarjalo bolj trajnostno naravnan turizem, turiste pa spodbujalo, da si Benetke zares ogledajo in se ne fotografirajo le na najbolj turističnih točkah. A do prihoda prvih turistov bo preteklo še nekaj časa, do takrat pa lahko imajo prvič po mnogih letih povsem prazne ulice Benečani le zase.

Vir: Ekovjesnik