Sončna in vetrna energija v preteklem letu prvič prehiteli plin

Uredništvo , 17.02.23 ob 07:20

Ali veste, da sta vetrna in sončna energija v 2022 proizvedli kar 20 % vse električne energije v Evropi?

Sončna in vetrna energija v preteklem letu prvič prehiteli plin

Po novem poročilu sta sončna in vetrna energija leta 2022 proizvedli petino električne energije v Evropi in tako prvič prehiteli plin, ob tem pa navdušuje tudi podatek, da se je zmogljivost sončne energije v preteklem letu povečala za 24 %.

Več kot petina – kar 22 % električne energije v letu 2022 je bilo proizvedene s pomočjo obnovljivih virov energije, medtem ko je bilo s pomočjo plina proizvedenih 20 %.

Podatke je mogoče razumeti predvsem v luči razmer, ki spodbujajo države k energetski samooskrbi in neodvisnosti, pa tudi v duhu vsesplošnih premikov proti bolj zeleni, trajnostni prihodnosti, ki izključuje plin in premog.

Vseeno so rezultati leta 2022 še kar precej oddaljeni od končnega cilja načrta REPowerEU, ki so konca desetletja predvideva povečanje deleža obnovljivih virov do točke, ko bi ti v končni porabi predstavljali 45 %.

Obnovljivi viri energije rešujejo krizo

Ob tem so v poročilu, ki je predstavilo spodbudne podatke, zapisali še: »Ravno v času, ko je Evropa skušala prekiniti stike s svojim največjim dobaviteljem fosilnega plina, se je soočila z najnižjimi stopnjami vodne in jedrske (energije) v vsaj dveh desetletjih, kar je povzročilo primanjkljaj, ki je leta 2022 znašal 7 % celotnega evropskega povpraševanja po električni energiji,« pri čemer so bili za slednjega krivi predvsem huda suša ter dogajanje na področju jedrskih elektrarn v Franciji in Nemčiji.

V letu 2022 je bila zmogljivost sončne energije kar 41 gigavatov večja kot leto pred tem!

Kljub temu primanjkljaj prav zaradi povečanja proizvodnje sončne in vetrne energije ni bil tako opazen: proizvodnja sončne se je namreč povečala za rekordnih 24 %, medtem ko se je proizvodnja vetrne povečala za nekaj manj kot 9 %.

PREBERITE ŠE: Bodo naši potomci še lahko opazovali zvezde?

Tudi v prihodnje še več poudarka na obnovljivih virih

Kot predvidevajo strokovnjaki, se bosta uporaba sončne in vetrne energije v Evropi v letošnjem letu še naprej povečevali, upajo pa tudi, za bomo uspeli v letošnjem letu zmanjšati povpraševanje po električni energiji v tolikšni meri, da bi lahko proizvodnjo energije s pomočjo fosilnih goriv zmanjšali za 20 %.

Vir: World Economic Forum