V sosednjih mestih so učinkoviti sistemi izposoje koles že pravilo, pri nas pa zaenkrat tečejo pogovori. Na razpis mariborske občine sta se namreč prijavila dva ponudnika, ki bosta v prihodnje predstavila svoje načrte, z izposojenimi kolesi pa bi se lahko zapeljali že spomladi.

Načrti za vzpostavitev učinkovitega sistema izposoje koles, ki bi služil kot dopolnilo javnemu prevozu ter poskrbel za zmanjšanje števila osebnih avtomobilov v središču mesta v Mariboru stojijo že vrsto let, aktivneje so se jih v Mestni občini Maribor lotili v času županovanja Andreja Fištravca. Kljub izvedenim analizam do celostnega sistema izposoje koles na ravni mesta ni prišlo.Na različnih lokacijah v Mariboru je sicer mogoče najti nekaj možnosti za izposojo kolesa, kot so recimo stojala projekta Zdrava zabava, kolesa pa v najem ponujajo tudi nekatere organizacije in turistični objekti.

Po več letih načrtov rešitev naposled na vidiku

Mesta občina Maribor je tako nedavno objavila nov razpis za javno-zasebno partnerstvo, v katerem je želela povabiti ponudnike, ki bi bili pripravljeni vzpostaviti celostno mrežo izposojevalnic za kolesa, ki bi bile povsem samopostrežne, cenovno ugodne ter bi jih bilo mogoče uporabljati s pomočjo mobilne aplikacije. Na razpis sta se prijavila dva ponudnika, kot poroča Radio Maribor, gre za podjetji Nomago in Europlakat.

Ponudniku, ki bo ekonomsko ugodnejši, bo podeljena 15 let trajajoča koncesija, podjetje pa bo prav tako prevzelo vse pripadajoče aktivnosti, kot so vzdrževanje sistema, oglaševanje, upravljanje, obnova in podobno.

Mariborska občina bo med podjetjema zbirala šele v naslednji fazi, potem, ko bo vsako podjetje pripravilo podrobno tehnično rešitev sistema izposoje koles. Ponudniku, ki bo ekonomsko ugodnejši, bo podeljena 15 let trajajoča koncesija, podjetje pa bo prav tako prevzelo vse pripadajoče aktivnosti, kot so vzdrževanje sistema, oglaševanje, upravljanje, obnova in podobno. Mariborska občina tako v zgodbi nastopa le kot lastnik zemljišč, ki pa jih bo izbranemu ponudniku podelila brezplačno.

130 koles z ugodno izposojo

Po poročanju Radia Maribor bi naj šlo za 15 postajališč s kolesi, ki bi bila med seboj oddaljena manj kot 500 metrov, kasneje pa bi se lahko izposojevalnice dodajale še na drugih lokacijah. Tako bi bilo v začetku na voljo 130 koles, izposoja do ene ure pa bi bila ob letni naročnini v višini treh evrov brezplačna. Sistem izposoje bo pomembno dopolnila tudi mobilna aplikacija, s katero bo mogoče preveriti stanje koles, ki so na voljo, kolo rezervirati in podobno.