Samovozeča vozila v boju proti koronavirusu

Uredništvo , 15.04.20 ob 05:13

Start-up podjetji Beep in Navya sta izkoristili krizo ter avtonomna vozila poslala na teren, kjer do laboratorijev prenašajo vzorce za testiranje koronavirusa.

Sodobna tehnologija je spet dokazala, da lahko s premišljeno uporabo pomembno izboljša naše življenje. Tako sta podjetji Beep in Navya, ki se ukvarjata s samovozečimi vozili, štiri vozila prilagodila situaciji in jih poslala na teren kampusa klinike Mayo v Jacksonvillu na Floridi.

Avtonomna vozila lahko po kampusu vozijo povsem brez človeškega posega, s čimer pa v trenutni situaciji pripomorejo k temu, da ima z vzorci oz. testi na prisotnost novega koronavirusa, stik čim manj posameznikov.

Inovacija izstopa tudi zato, ker sta se podjetji izkazali in vozilo prilagodili karseda hitro in učinkovito, medtem ko je za tovrstno tehnologijo običajno potrebno dolgotrajno testiranje. Uporaba štirih avtonomnih vozil za prenašanje testov koronavirusa pa je pokazala tudi, da so lahko taka vozila še posebej uporabna prav v takih izrednih situacijah kot je epidemija.

Avtonomna vozila kot rešitev v morebitni pandemiji prihodnosti?

Učinkovit primer uporabe samovozečih vozil kaže potencial za prihodnost, a le, če se bodo podjetja, ki jih proizvajala, uspela soočiti z več izzivi. Eden od teh je ustrezno čiščenje vozil med posameznimi vožnjami, saj bi vozila ob bolj množični porabi kot je recimo prinašanje hrane in podobno, prihajala v stik z več sto ljudmi dnevno. Tako se razmišlja o snovanju samodezinfekcijskih materialov, vozilih, ki bi uporabniku najprej ponudila dezinfekcijsko sredstvo in podobno.

Avtonomna vozila omogočajo, da ima s testi, ki vsebujejo vzorce tekočin s potencialnimi okužbami koronavirusa, stik čim manj ljudi. Vir: Youtube/Mayo Clinic

Avtonomna vozila omogočajo, da ima s testi, ki vsebujejo vzorce tekočin s potencialnimi okužbami koronavirusa, stik čim manj ljudi. Vir: Youtube/Mayo Clinic

Dezinfekcija odslej kot pravilo

Misel na vzdrževanje visokih higienskih standardov pa ni nujna le za samovozeča vozila prihodnosti – trenutna zdravstvena situacija kaže, da bo dezinficiranje naša stalnica še nekaj časa, za ustrezno higieno pa bo potrebno poskrbeti tudi pri običajnih ponudnikih javnega prevoza …

Vir: Bussiness Insider