Nemški koncept otroškega igrišča za preprečevanje bolezni

Uredništvo , 27.05.20 ob 05:02

Nemška ustvarjalca sta zasnovala poseben tip otroških igrišč, ki omogočajo otroško igro in druženje, hkrati pa poskrbijo za socialno distanciranje in preprečevanje širjenja bolezni.

Zdravstvena situacija, ki smo ji bili priča v preteklih tednih in se ponekod še ne umirja, ponuja tudi možnost za nadvse kreativne ideje. Ena takih so posebno oblikovana otroška igrišča, zgrajena iz individualnih, povezanih platform, ki zagotavljajo, da so otroci, ki niso iz istih družin sicer fizično ločeni, a se lahko kljub temu na edinstven način igrajo in pogovarjajo.

Na ločenih formah bodo otroci varni pred boleznimi, a vseeno povezani. Foto: Facebook/Green Building + Architecture

Kljub fizični ločenosti se bodo otroci lahko skupaj igrali in se pogovarjali. Foto: Facebook/Technology News

Ideja igrišča je zrasla v mislih dveh nemških dizajnerjev, Claudia Rimmele in Martina Binderja, svojo stvaritev pa sta z združevanjem svojih priimkov poimenovala Rimbin. Njuno igrišče predstavlja tudi odgovor na zaskrbljene glasove psihologov in staršev, ki so se zaradi nujnosti socialnega distanciranja bali za duševno zdravje svojih otrok, ki, zaprti v domove, niso smeli videti svojih prijateljev ter se z njimi poigrati.

Ločeni, a še vedno skupaj

Igrišče predvideva več ločenih platform za igranje, ki pa so med seboj povezane s posebnimi prehodi. Vsaka platforma ima le en vhod, kar omogoča nadzorovanje števila otrok na njen – tako je lahko na eni igralni ploščadi le en otrok oziroma skupina otrok iz iste družine.

Še zanimivost? Če bi novi koncept igrišča pogledali s ptičje perspektive, bi ugotovili, da ima obliko vodne lilije, samo igrišče pa je zgrajeno iz trajnostnim materialov in povrhu predstavlja še odlično zeleno inovacijo.

Od otrok na drugih platformah pa niso ločeni, saj jih lahko vidijo in se z njimi pogovarjajo, povezave med posameznimi ploščadmi pa celo omogočajo skupno igranje nekaterih iger. Nadvse zanimiv dodatek igrišču so tudi lesene cevi, skozi katere se bodo lahko otroci pogovarjali, kar jim bo gotovo predstavljalo svojevrstno zabavo.

Redno razkuževanje v zavetju dreves

Na takih igriščih bi bili prisotni tudi posebni nadzorniki, ki bi skrbeli za varnost otrok ter njihovo ustrezno razdaljo, po uporabi igrišča pa bi površine tudi razkužili. Ustvarjalca sta namreč igrišče zasnovala iz materialov, ki omogočajo lahko ter hitro čiščenje. Igrišča bodo obkrožena z zelenjem, kar bo poskrbelo tudi za prijetno senco, zaščito pred soncem ter kakovost mestnega zraka. Še zanimivost? Če bi novi koncept igrišča pogledali s ptičje perspektive, bi ugotovili, da ima obliko vodne lilije, samo igrišče pa je zgrajeno iz trajnostnim materialov in povrhu predstavlja še odlično zeleno inovacijo.