Napolnite baterije avtomobila v 10 minutah

Daniela Leskovar, 19.12.19 ob 12:50

Ameriški znanstveniki našli rešitev za hitro polnjenje baterij električnih avtomobilov.

Po poročanju Popular Mechanics, so znanstveniki prišli do rešitve kako se izogniti dolgotrajnemu polnjenju baterij električnih avtomobilov.

Nova vrsta akumulatorja

Največja pomanjkljivost električnih avtomobilov, razen težkih baterij, ki zavzamejo veliko prostora, je čas, ki ga potrebujemo za polnjenje prazne baterije. Znanstveniki z ameriške univerze v Pensilvaniji delajo na novi vrsti akumulatorja, ki bo po desetih minutah polnjenja lahko prepotoval 300 kilometrov.

Hitro segrevanje, hitro hlajenje

Trdijo, da je ključ do hitrega polnjenja litij-ionskih baterij hitro segrevanje na 60 stopinj Celzija in hitro hlajenje v trenutku.

Po mnenju strokovnjakov zelo kratka izpostavljenost visoki temperaturi zmanjšuje nevarnost okvare akumulatorja.

V večini primerov hitro segrevanje in hlajenje baterije zmanjša njeno življenjsko dobo, vendar znanstveniki upajo, da so našli način kako se izogniti hitremu koncu baterije. Rešitev je, da se močno omeji izpostavljenost baterije visokim temperaturam. Tanka plast niklja, ki ovije baterijo služi vpijanju toplote in pomaga pri enakomerni napolnitvi baterijske celice.

Če se izdelek izkaže za uspešnega, bo odpravljena ena največjih pomanjkljivosti električnih avtomobilov, t.j. počasno polnjenje akumulatorjev.