Na Norveškem nič več onesnaževanja s težkimi stroji

Uredništvo , 28.04.20 ob 06:16

Kljub številnim ukrepom se tudi v najbolj zelenih državah najdejo veliki onesnaževalci. Na Norveškem so to predvsem težki gradbeni stroji, ki so krivi za kar 20 % izpustov ogljikovega dioksida. A ne bodo več dolgo …

Industriji kot eni od največjih onesnaževalk se kot veliki konkurenti pojavljajo predvsem težki gradbeni stroji, ki so v nekaterih državah krivi za kar 20 % vseh emisij ogljikovega dioksida. Številke so v državah, kjer najdemo pretežno starejše stroje, še višje, problem pa še bolj očiten.

Tako se mnoge države z odločnimi ukrepi dotikajo tudi tega problema, ena od teh pa je Norveška. Mestne oblasti v Oslu so namreč pred kratkim z zakonom določile, da morajo biti vse javne stavbe zgrajene brez uporabe fosilnih goriv v gradbenih strojih.

Tiha in učinkovita zelena delovišča

Zahteva je potrebovala alternativo, ki bi uspešno nadomestila fosilna goriva in nastal je ZE85 Suncar HK bager, ki se napaja s pomočjo baterije. Slednji se nahaja na prvem povsem zelenem delovišču, kjer so vsi stroji odvisni od elektrike, proizvedene brez emisij. ZE85 bager je presenetljivo tih in učinkovit, s pomočjo baterije pa se napolni že v dobri uri. Prvo tako delovišče je le začetek, ki mu bodo sledila vsa ostala javna delovišča v mestu.

To pa ni edini taki ukrep na Norveškem, ki že sicer zakonsko ostro omejuje velike onesnaževalce, kot so gradbeni stroji ter avtomobili na dizelski pogon. Taki politiki se pridružujejo tudi Barcelona, London in Peking, upajmo pa, da bodo kmalu sledila še ostala mesta.

Vir: Clean Technica