Na koncertih Coldplayev se bo plesalo proti emisijam CO2

Uredništvo , 27.10.21 ob 03:45

Priljubljeni britanski rock band je napovedal nov način boja proti emisijam na svojih turnejah – delež energije bodo pridobivali s pomočjo kinetične energije svojih oboževalcev.

Na koncertih Coldplayev se bo plesalo proti emisijam CO2

V resnici ne gre za nič preveč zapletenega, kot bi si morda na prvi pogled predstavljali. Britanski rock band Coldplay je namreč nedavno sporočil, da bodo skušali na svojih turnejah in koncertih zmanjšati količino emisij toplogrednih plinov, ki jih proizvedejo ter s tem prispevati svoj delež v boju proti podnebnim spremembam. Med ukrepi, ki jih v Coldplayu tako uvajajo, so uporaba sončne energije, biogoriv, drugih obnovljivih virov električne energije, baterij za večkratno uporabo in podobno, najbolj zanimiv način borbe proti emisijam pa so t.i. kinetična tla, ki jih bodo uporabljali na koncertih.

»Zavezujemo se, da bomo zmanjšali naše neposredne emisije za 50% v primerjavi s prejšnjo turnejo (2016-17), in sodelujemo z našimi partnerji in dobavitelji, da zmanjšamo njihove vplive in emisije, kjer koli je to mogoče. Za preostale emisije CO2 ustvarjamo ogljični sklad za črpanje ogljika z rešitvami, ki temeljijo na naravi in ​​tehnologiji,« so Coldplay zapisali na delu svoje spletne strani, ki je posvečen njihovemu trajnostnemu razvoju. Njihove zaveze lahko najdete na naslednji povezavi.

Kinetična tla bodo predstavljala osnovo koncertnih stojišč, pri čemer bodo kinetično energijo, ki jo bodo s svojim plesom, skakanjem in vsem, kar »paše« k pravemu koncertnemu vzdušju, proizvajali poslušalci, pretvarjala v energijo. Proizvedena energija bo kar takoj uporabljena za potrebe koncerta – za koncertne luči, ozvočenje ter vse druge posebne učinke. Ob tem bodo na koncertnem prizorišču nameščena tudi posebna kolesa, ki jih bodo lahko oboževalci uporabili in z njihovo pomočjo še bolj aktivno proizvajali električno energijo. V projektu boja proti emisijam ogljikovega dioksida se je Coldplayu pridružil celo BMW.

Zvezdniki – zgled?

Kinetična tla in solarne celice bodo torej zaščitni znak Coldplayevih koncertnih dvoran, na zeleno pa rock band »barva« tudi svoj način prevoza, ki bo odslej odvisen od biogoriv, nekatera vozila pa bodo zamenjali tudi z električnimi. Coldplayevemu zgledu sledijo tudi številni drugi glasbeniki, ki želijo svoj ogljični odtis zmanjšati predvsem z izogibanjem letalskim prevozom, ki doprinesejo k dobršnemu delu ogljikovih emisij. No, če bo celoten Coldplayev načrt zares uspešen, njihovi oboževalci na kinetičnih tleh pa dovolj divji, da bodo proizvedli električno energijo, pa bomo še videli …

Vir: Balkan Green Energy News, Coldplay

Raph_PH, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons