Lekcija iz tujine: kako je lahko adventni sejem trajnosten, varčen in še vedno osupljiv?

Uredništvo , 21.11.22 ob 02:32

V zadnjem času se govori o prilagajanju prazničnih okrasitev in dogajanj letošnjim svetovnim razmeram, kar številne vznemirja. Dunaj dokazuje, da je mogoče kljub vsemu pripraviti čaroben sejem.

Lekcija iz tujine: kako je lahko adventni sejem trajnosten, varčen in še vedno osupljiv?

Dunajski Christkindlmarkt z letošnjo sezono dobiva nov, posodobljen koncept, prilagojen sodobnim težnjam po trajnosti, podnebni nevtralnosti, ki je, glede na letošnje svetovne razmere in energetsko krizo, tudi varčen.

Embalaža za večkratno uporabo

Slovita dunajska božična tržnica na Rathausplatzu, ki jo vsako leto obiščejo trume turistov z vse Evrope, poteka tudi letos vse od 19. novembra pa tja do 26. decembra. Tokrat nekoliko drugače kot doslej, saj so organizatorji v ospredje podobno kot marsikje postavili varčevanje z energijo ter trajnostno ponudbo hrane in pijače. Tako bo letos prvič vsa hrana in pijača na gostinskih stojnicah postrežena v posodah za večkratno uporabo, ki lahko služijo tudi kot spominek.

Prostor za obiskovalce bo bolj odprt in prostoren, kar bo privabljalo k nekoliko daljšim postankom, stojnic s ponudbo pa bo nekoliko manj. Hkrati bo morala imeti vsaka 16 stojnic z gostinsko ponudbo tudi ekološki certifikat ter vsaj eno od posebnih dunajskih nagrad za ekološko poslovanje, ob tem pa bo morala biti približno tretjina prodajane hrane in pijače ekološko pridelane.

LED lučke, več teme, več prostora in udobja za vse

In kako bodo na Dunaju varčevali? Sejem bo osvetljen eno uro manj kot poprejšnja leta, pri čemer bodo v uporabi predvsem LED elementi. Kot so na predstavitvi novega koncepta poudarili organizatorji ter dunajsko mestno vodstvo, je cilj sejma še povečati kakovost doživetja za vse obiskovalce ter narediti božični sejem bolj ekološko vzdržen in primernejši za družine nasploh.

Ob tem so povedali: »Dunajski božični sejem na Rathausplatzu je eden najprivlačnejših te vrste v Evropi in Dunaj uvršča med najbolj privlačne turistične destinacije v predbožičnem času. Od ustanovitve leta 1986 se je število prenočitev novembra povečalo za štirikrat, decembra pa za petkrat. Zdaj smo njegovo načrtovanje, organizacijo in izvedbo postavili na nove temelje. Novi dunajski Christkindlmarkt je visokokakovosten, ekološko trajnosten in družinski počitniški dogodek, ki se ga lahko veselijo Dunajčani in obiskovalci z vsega sveta.«

Dodatno privlačnost za družine prinaša tudi nov večnadstropni vrtiljak, visok skoraj 12 metrov, ki je bil za dunajski božični sejem posebej izdelan in ročno poslikan ter je postavljen v samo središče dogajanja na trgu pred dunajsko mestno hišo, mlajše obiskovalce pa ob vrtiljaku čakajo še številne delavnice, drsališče, vožnja z vlakcem in podobno.

Vir: Christkindlmarkt.at, Ekovjesnik