Na Češkem bo v prihodnjih letih nastala edinstvena šola, ki bo v sožitju z naravo ter bo lahko zares osvojila naziv »zelene« šole.

Nová základní škola Komořany, bodoča praška šola Foto: Xtopix Architekti s.r.o.

V Pragi na Češkem, v četrti Komořany 12. okrožja, se v nekaj letih obeta nova, edinstvena osnovnošolska stavba. Načrt osnovne šole je bil izbran na nedavnem arhitekturnem natečaju, rezultati pa so bili, roko na srce, osupljivi.

Utemeljitev komisije: »Skladno z razglasitvijo predlog uspešno povezuje mesto z naravo, vzpostavlja dialog med mestnim robom in krajino, čeprav z manjšim posegom v gozdno varstveni pas. Šola krepi pripadnost kraju, ima zaželeno večji obseg od okoliških objektov, medtem ko so gmote primerno razporejene na pobočju, s čimer se razbremeni prvi načrt stavbe, ki se nahaja proti mestu. Vstopni prostor se nahaja na priročnem kotnem položaju, je bogato dimenzioniran in omogoča zbiranje pod pokritim delom objekta. Predlog v bistvu prikazuje tradicionalno, preverjeno oblikovno rešitev, povezano z zahtevami glede energetske učinkovitosti. Z gradbeno-energetskega vidika primerno zasnovan funkcionalni koncept s pomembno okoljsko komplementarno rešitvijo na področju modro-zelene infrastrukture in recikliranja materialov.«

Proste roke za gradnjo zelene šole je tako dobila praška arhitekturna družba XTOPIX Architekti, ki je šolo zasnovala z mislijo: »Na obrobju mesta, na stiku mesta z naravo, bomo zgradili šolo, ki nas bo naučila, kako spoznavati svet okoli nas in kako živeti v sožitju z naravo.« Po temeljiti oceni prispelih del, vključno z mnenji strokovnjakov za energetsko učinkovitost, pa tudi same šolske stroke, je bil izbran najustreznejši koncept šole na praški lokaciji, pri čemer je bila seveda upoštevana tudi smiselna in sprejemljiva količina predvidenih finančnih stroškov.

Svetlo, trajnostno, zeleno

Med pogoji arhitekturnega natečaja je bila zahteva povezovanja mesta z naravo, pri čemer naj bi načrtovana šola vzpostavljala dialog med mestnim obrobjem in naravno krajino, z manjšim posegom v varovalni gozdni pas. V obrazložitvi je posebej omenjana zanimiva rešitev skladiščnih prostorov nad učilnicami, pa tudi razporeditev šolskih prostorov, ki zagotavlja preglednost od atrija šole do učilnic.

Načrt nove praške šole si lahko ogledate na naslednji povezavi.

Šola bo sledila tudi trendom energetske učinkovitosti ter okolju prijaznih, zelenih rešitev, kot posebnost arhitekturne zasnove pa je gotovo zelena streha, ki bo menda vključevala celo igrišče. Po dveh letih projektiranja ter dveh letih izgradnje bodo praški otroci v šolske klopi predvidoma sedli v letu 2026/2027.

Nová základní škola Komořany, bodoča praška šola Foto: Xtopix Architekti s.r.o.

Nová základní škola Komořany, bodoča praška šola Foto: Xtopix Architekti s.r.o.

Nová základní škola Komořany, bodoča praška šola Foto: Xtopix Architekti s.r.o.

Nová základní škola Komořany, bodoča praška šola Foto: Xtopix Architekti s.r.o.

Po zaključenem arhitekturnem natečaju je praški župan Zdeněk Hill poudaril, da bi morala biti bodoča praška zelena šola zgled za vse sodobne šole: »Tako bi morala izgledati šola 21. stoletja. Za večjo povezanost z naravo se poleg zelenih streh in bujnega zelenja v šolskem okolju predlaga uporaba recikliranih materialov pri gradnji šolskih prostorov ter zbiranje in raba deževnice za varčevanje z vodo.«

Vir: Ekovjesnik, Soutez o navrh