Kje nastaja prva evropska elektrarna na amonijak?

Uredništvo , 03.01.24 ob 09:23

Da, tudi tovarne na amonijak so očitno prihodnost … Prva v Evropi namreč že nastaja.

Kje nastaja prva evropska elektrarna na amonijak?

V koraku proti trajnostnim energetskim rešitvam sta britansko podjetje Centrica in Mitsubishi Power Europe podpisala memorandum o soglasju za razvoj, gradnjo in delovanje prve elektrarne na osnovi amonijaka v Evropi.

Lokacija za to inovativno pridobivanje energije je na Irskem, kjer naj bi uporaba nizkoogljičnega amonijaka kot goriva pripomogla k varnosti oskrbe z elektriko ter zmanjšanju emisij toplogrednih plinov, so sporočili partnerji projekta.

Revolucionarnost

Projekt, ki ga razvijata Centricina podružnica Bord Gáis Energy in Centrica Energy, bo preoblikoval že obstoječo plinsko elektrarno v Whitegate na tak način, da se bo mogoče izgorevanje amonijaka.

Amonijak se je namreč v raziskavah izkazal za prelomnega – pri svojem izgorevanju ne proizvaja emisij toplogrednih plinov, zaradi svoje večje gostote v primerjavi z vodikom pa sta transport in shranjevanje amonijaka učinkovitejša, kar zagotavlja bolj varno in trajnostno oskrbo z električno energijo.

»To je eden od mnogih projektov, na katerih Centrica dela, da bi pokazala, kako bi v praksi delovala vodikova ekonomija,« je poudaril izvršni direktor Chris O’Shea, s tem pa izpostavil strateški pomen takšnih pobud za oblikovanje poti vodikove prihodnosti.

Zelen amonijak kot še ena pot k trajnostni prihodnosti

Amonijak za projekt bo pridobljen iz dušika, zajetega iz zraka, in zelene vodikove energije, pridobljene iz elektroliz s pomočjo obnovljivih virov. Sintetiziranje teh dveh plinov v energijsko intenzivnem postopku amonijak kot čisto in obnovljivo energetsko alternativo.

Ambiciozni podvig si prizadeva postaviti elektrarno Whitegate kot globalno demonstracijsko mesto za tehnologijo amonijkovega zgorevanja, kar omogoča dragocene vpoglede v izvedljivost in razširljivost nizkoogljičnega amonijaka.

Gre za pomemben mejnik, saj je podoben projekt na tem področju prvič zaživel v Singapurju leta 2022.

Inovacija ni brez izzivov

Čeprav se amonijakova elektrarna sliši perspektivno, pa je potrebno dodati, da je uporaba zelenega amonijaka za proizvodnjo električne energije je znana po visokih stroških.

Proizvodnja vključuje uporabo obnovljive električne energije za pridobivanje vodika ter izvajanje postopka izločanja dušika iz zraka, pri čemer se porabi velike količine zelene energije tudi v procesu pridobivanja amonijaka. O’Shea je tako nakazal možnost uporabe amonijaka iz tujine kot rešitev v teh finančno zahtevnih okoliščinah.

Vir: Balkan Green Energy News

[[image_1_ge_566]]