In … Prejemnik naziva Evropskega mesta dreves si je v letošnjem letu prislužil Varaždin, za kar mu gredo več kot iskrene čestitke! S tem se je Varaždin uvrstil v elitno družbo zelenih evropskih metropol, kar je pomembno priznanje mestu in njegovim prebivalcem, še posebej pa komunalnemu podjetju Parkovi, ki skrbi za urejanje mestnega zelenja.

Evropski svet za arborikultturo (EAC) je največja evropska organizacija, posvečena negi dreves v mestih. Prestižno nagrado »Evropsko mesto dreves« (ECOT) od leta 2007 podeljuje mestom, ki se po strokovnih pravilih arboristike še posebej izkazujejo z izjemno kakovostjo dela z drevesi v mestih. Varaždin se je tako znašel v družbi Dunaja, Antwerpna, Amsterdama, Prage, Krakova, Talina, Merana, Apeldoorna, Malmöja, Trnave, Winterthurja in Frankfurta ob Maini.

Čeprav bo nagrada uradno podeljena na letnem sestanku EAC, ki bo potekal v Zadru od 20. do 23. junija 2024, je župan Varaždina Neven Bosilj že prejel uradno potrditev o dodelitvi nagrade.

»To je potrditev naše urbane zelene agende, ki jo uresničujeta mestna uprava in Parkovi. V teh dneh smo dokončali nove drevorede v Ulici Tina Ujevića, na Dravski poljani smo posadili več kot 30 dreves, uredili pa smo tudi drevored ob Avtobusni postaji. Jeseni bomo začeli saditi tisoč dreves. Varaždin je v vrhu in s ponosom je prejel to pomembno evropsko titulo,« je poudaril varaždinski župan Bosilj, poroča Ekovjesnik.

Zakaj je nagrada pripadla Varaždinu?

Po mnenju žirije je Varaždin s svojim pohvalnim pristopom celo presegel kriterije za osvojitev nagrade, komisija pa je še posebej pohvalila celovit pristop k upravljanju z drevesi ter hkratno izobraževanje in aktivno vključevanje lokalne skupnosti.

Vir: Ekovjesnik

[[image_1_ge_602]]