Kako je videti največja plavajoča sončna elektrarna na svetu?

Uredništvo , 03.08.21 ob 03:42

V Singapurju so pred kratkim predstavili eno največjih plavajočih solarnih farm na svetu, ki bo s svojo energijo napajalo napravo za prečiščevanje vode. Vas zanima, kako izgleda?

Kako je videti največja plavajoča sončna elektrarna na svetu?

Podjetje Sembcorp Industries in singapurska nacionalna agencija za vode PUB sta nedavno razkrili vse podrobnosti gradnje ene največjih sončnih elektrarn na svetu, ki se razprostira na površini kar 45 nogometnih igrišč ter proizvede dovolj energije za polno delovanje petih naprav za prečiščevanje vode.

Kombinacija sončne energije in hladne vode za najboljše rezultate

Projekt gradnje solarne farme je eden od poskusov Singapura, da do leta 2025 kar štirikrat poveča trenutno proizvodnjo energije s pomočjo obnovljivih virov. Nova singapurska solarna elektrarna bo tako delovala z močjo 60 megavatov, nameščena pa bo na jezeru v zahodnem delu Singapurja.

Solarno elektrarno, ki bo že kmalu pričela z obratovanjem, sestavlja kar 122 000 solarnih panelov.

Po ocenah bo količino emisij ogljikovega dioksida zmanjšala za kar 32 kiloton letno, njena posebnost pa je tudi to, da bo za razliko od klasičnih sončnih elektrarn delovala za kar 5 do 15 % bolje, k čemur bo pripomogel hladilni učinek jezerske vode. Singapur bo tako postal prvi kraj na svetu, kjer bo voda prečiščena le s pomočjo v celoti zelene energije, proizvedene iz obnovljivih virov.

Oškodovana ne bodo niti jezerska živa bitja

Pri tem pa gradnja solarne elektrarne nikakor ni ogrožala živih bitjih tamkajšnjega jezera, saj so solarni paneli nameščeni tako, prav tako pa jih sestavlja poseben material, vse to pa omogoča, da sončna svetloba normalno prehaja skozi gladino jezera ter živim bitjem omogoča povsem običajno življenje.

Vir: Ekovjesnik