Zato je Evropska unija ta teden sprejela proaktivne ukrepe za okrepitev gasilskih enot in s tem boljšo zaščito prebivalcev in okolja.

EU je za leto 2024 zbrala 556 gasilcev iz 12 držav, ki jih bodo strateško razporedili po ključnih lokacijah po Evropi, kot so Francija, Grčija, Portugalska in Španija.

Ti gasilci bodo v podporo lokalnim gasilskim enotam posredovali, ko obseg požara preseže zmogljivosti posredovanja posamezne države. Poleg tega bo to poletje na voljo namensko letalo rescEU za gašenje požarov, ki ga bo sestavljalo 28 letal in 4 helikopterji, razporejeni v 10 državah članicah.

Priprave na možnost požarov tudi z obsežnimi sredstvi

Za nakup dodatnih gasilskih letal je bilo namenjenih tudi 600 milijonov evrov sredstev EU. Dodatno financiranje bo šlo za nakup 12 novih gasilskih letal v prihodnosti, ki bodo razdeljena med šest držav članic EU, pa tudi za več helikopterjev.

Preventiva, pripravljenost in ukrepi ob požarih so ključni za reševanje življenj, preživetja in varovanje okolja. Ker se posledice podnebnih sprememb vsako leto bolj občutijo, se povečuje tudi grožnja požarov, zato je še toliko bolj pomembno, da smo dobro pripravljeni.

Vir: Evropska komisija

[[image_1_ge_613]]