Dunajski kampus Zemljo olajšal za 10 tisoč ton ogljikovega dioksida

Uredništvo , 15.10.21 ob 03:45

Pametni kampus lahko, kot to dokazujejo na Dunaju, predstavlja odlično priložnost za pridobivanje zelene energije in boj proti ogromnim količinam toplogrednih plinov.

Dunajski kampus Zemljo olajšal za 10 tisoč ton ogljikovega dioksida

Dunajski »Smart Campus« je v preteklih petih letih dokazal, da je mogoče s pametno, zeleno tehnologijo napraviti velike korake v smer varovanja okolja. Gre za novo, pametno centralo največjega avstrijskega podjetja za distribucijo električne energije in zemeljskega plina Wiener Netze. Celoten kompleks je prepreden s sodobno tehnologijo in je tako v obdobju petih let na različne načine prihranil kar 10 000 ton ogljikovega dioksida, pri tem pa poskrbel še za skoraj 2500 delovnih mest.

Največja pasivna »hiša« v Evropi

V zadnjih letih se številna podjetja odločajo za uvedbo trajnostne strategije poslovanja, ki na prvo mesto postavlja dobrobit planeta. Eno od teh podjetij je tudi avstrijski Wiener Netze, ki je v preteklih letih kar tri četrtine svojih investicij namenilo zelenim projektom, med njimi tudi izgradnji pametnega kampusa »Smart Campus« oziroma posebne centrale za distribucijo električne energije, zemeljskega plina, daljinskega ogrevanja ter telekomunikacijskih storitev.

Zelena je bila že gradnja celotnega kompleksa, ki je pravzaprav velikanska pasivna hiša – največja te vrste v Evropi.

Zelena je bila že gradnja celotnega kompleksa, ki je pravzaprav velikanska pasivna hiša (največja te vrste v Evropi), kampus pa z energijo in odvečnimi toplogrednimi plini varčuje na dnevni ravni – tako se ponašajo z rabo podzemnih voda za hlajenje, fotonaponskimi moduli za zalivanje zelenja, ki obdaja in prerašča kampus, solarnimi in termalnimi elektrarnami, ki skrbijo za zeleno pridobivanje energije ter kar 10 000 okolju prijaznimi LED svetilkami.

Zeleno od temeljev do strehe

Celoten kompleks v velikosti 100 000 kvadratnih metrov porabi kar polovico manj energije, kot bi je uporabil primerljiva ne-trajnostna zgradba, po meritvah pa so v Smart Campusu v preteklih petih letih poskrbeli, da je bil naš planet deležen kar 10 000 ton ogljikovega dioksida manj – količina, ki si je skorajda ne moremo predstavljati.

Posebnost kompleksa so predvsem njegove strešne solarno-termalne elektrarne, ki letno proizvedejo 500 MWh električne energije, s katero se napajajo tako Smart Campus kot mestni električni avtomobili, letno pa se s tega naslova prihrani za kar 130 ton izpustov ogljikovega dioksida. Kompleks v prihodnosti čaka še več investicij, do leta 2024 bi se naj v podobne trajnostne projekte vložilo kar 346 milijonov evrov.

Vir: Ekovjesnik