Dunaj, eno od najbolj »zelenih« mest ter vzor na področju boja proti klimatskim spremembam, se lahko že sicer pohvali s kar 53 % zelenega mesta ali kar pol milijona drevesi, ki krasijo avstrijsko prestolnico.

A Dunaju to ni dovolj, saj si je mestno vodstvo za tekoče leto zadalo cilj, s katerim želijo kar 8 milijonov evrov nameniti sajenju dreves po mestu. Po poročanju Ekovjesnika bi se naj sajenja drevja lotili kar kmalu, že v prihodnjih tednih namreč načrtujejo sajenje dodatnih 26 dreves v dveh ulicah okrožij Favoriten in Währing. Prav ti okrožji se v poletnih meseci soočata z največjo vročino, ki jo bodo, kot upa vodstvo, nova drevesa omilila.

Zemljevidi običajno prikazujejo ulice, ceste in stavbe, a Dunaj izstopa tudi na tem področju. Tako je mogoče najti dunajski spletni kataster, ki prikazuje prav vsako drevo v mestu.

Dunaj vodijo »zeleni«

»Ko govorimo o preurejanju in obnovi ulic, mi je vselej pomembno, da se po tem Dunajčanke in Dunajčani bolje počutijo. S sajenjem drevja bomo v ti dve ulici vnesli del narave, saj so prav drevesa najbolj vzdržljiv in najbolj naraven klimatski sistem. Zelenje potrebujemo predvsem v času vročinskih valov, saj lahko tako učinkovito ohladimo naše mesto ter tople poletne mesece Dunajčankam in Dunajčanom napravimo znosnejše,« je ob napovedi skorajšnjega sajenja dreves povedala namestnica dunajskega župana, svetnica za podnebno tematiko, Birgit Hebein.

Proti vročini in emisijam

Ukrepi za ozelenitev mesta so že nekaj časa dunajska stalnica v boju proti poletni vročini – danes je kar 53 % površin mesta zelenih, pohvalijo se lahko s 1000 parki ter številnimi manjšimi zaplatami zelene narave. Želje vodstva za leto 2020 bodo morda Dunaj popeljale celo do naslova najbolj zelenega mesta na svetu.

Zakaj drevesa?

Hebeinova poudarja, da so drevesa ena najboljših rešitev za ublažitev posledic podnebnih sprememb v mestih. Tako eno odraslo drevo prispeva k zmanjševanju količine žveplovega dioksida in ogljikovega monoksida, prav tako pa predela kar 10 kilogramov CO2 letno, pri čemer v zrak vrne kar 5500 litrov kisika. V atmosfero dnevno spustijo tudi 370 litrov vode ter tako naravno poskrbijo za vsebnost vode v zemlji, ki je nujna za uspevanje drugih rastlin.

Z integracijo drevja v mestne površine Dunaju uspeva tudi na področju emisij. Tako ima po zadnjih meritvah prav avstrijsko glavno mesto najnižjo emisijo CO2 v celotni Avstriji, vodstvo pa poudarja, da se zavedajo, da morajo biti ukrepi za blaženje podnebnih sprememb izredni in predvsem konkretni. »Klimatske spremembe so družbeno vprašanje, ker še posebno poslabšajo življenje najranljivejšim kategorijam naše družbe. Drevesa sadimo za bodočnost in da podpremo aktivnosti naših mestnih okrožij v ustvarjanju dodatnih rekreacijskih in zelenih površin, ki jih bomo lahko vsi koristili,« je še poudaril zastopnik Pokrajinske skupščine in predsednik Kluba zastopnikov SPÖ, Josef Taucher.

Drevesa, zelene oaze in kotički za sprostitev

Dunajska ulica Waldgasse v okrožju Favoriten bo kmalu bogatejša za 12 poljskih jesenov in dva gabra. Izbira drevja je odlična, saj sta tako jesen kot gaber odporna na mraz in vročino. V poletnih mesecih bodo drevesa varovala pred vročino, v jesenskih pa se bodo spremenila v naravno okrasje živih barv.

Majhni zeleni kotički za druženje in počitek počasi preplavljajo Dunaj. Foto: Facebook/Brigit Hebein

Na vogalu ulice se bo prav tako uredila manjša ploščad s klopmi in pitno fontano, okolju, podnebju in meščanom prijazna pa bo na tak način postala tudi Zieglergasse, ki bo prva dunajska ulica, povsem prilagojena podnebnim spremembam. Manjših oaz, ki bodo počitek in sprostitev v zavetju zelenja nudile prav vsem mimoidočim, je v načrtih še nekaj, k zelenim odločitvam pa se zatekajo celo meščani sami. Tako bodo stanovalci stavbe na Waldgasse 22 s svojimi sredstvi poskrbeli za novo »zeleno« fasado.

Drevesa – naložba v prihodnost naših otrok

Več drevja in majhno ploščad s klopmi bo dobila tudi Theresiengasse v okrožju Währing, v kotičku za počitek pa se bo posadilo celo japonska drevesa Styphnolobium japonicum, ki so znana po visoki rasti in osupljivih barvah. »Ko razmišljamo o prihodnosti naših otrok in vnukov, je pomembno prav vsako drevo. Sajenje dreves je izrednega pomena predvsem za dele mesta z veliko betona in nikakršnega zelenja, ki jih je v okrožju Währing polno,« je poudarila predsednica okrožja, Silvia Nossek in dodala, da je tako vlaganje nujno tako za našo bodočnost, kot za mlade, še posebno pa za najmlajše.