Že to poletje se v Veliki Britaniji odpira tehnološko dovršena nova javna polnilna postaja za električne avtomobile, projekt, ki je bil nestrpno pričakovan že dalj časa. Na postaji se bo mogoče tudi družiti, spiti kavo ali prebrati sveže novice.

Velika Britanija bo kmalu bogatejša za zeleno električno polnilnico Electric Forecourt podjetja Grindserve. Foto: Facebook/Zap-Map

V Združenem kraljestvu se je nedavno začela dolgo pričakovana gradnja velike ultra hitre polnilnice za električne avtomobile, ki bo odprta 24 ur, obsegala pa bo tudi supermarket, kavarno ter kotiček s hitrim brezžičnim internetom. Nad projektom bdi britansko podjetje Gridserve, ki je prav te dni oznanilo, da se je gradnja polnilne postaje Electric Forecourt v bližini mesta Braintree v Essexu že začela in bo predvidoma trajala do odprtja v letošnjem poletju.

Polnilna postaja bo vsakemu avtomobilu nudila vhod za polnjenje z močjo 350 kW.

Dostopna ves čas in prijazna okolju

Electric Forecourt lahko hkrati napolni kar 24 avtomobilov, zaradi močnih polnilnih vhodov pa bo cel proces polnjenja trajal manj kot pol ure. V prihodnosti, ko bodo tudi same baterije bolj tehnološko dovršene, bo polnjenje še hitrejše. Nova polnilnica pa bo posebna še po nečem – napajala jo bo namreč čista, brezogljična solarna energija, podjetje Gridserve pa bo hkrati poskrbelo tudi za čimbolj ekološko shranjevanje in skladiščenje baterij za električne avtomobile.

Zelena polnilna postaja pa bo le prva od mnogih, ki jih podjetje Gridserve želi postaviti po vsej Veliki Britaniji, v naslednjih petih letih bi se naj namreč začela gradnja kar 100 takih polnilnic.

Da med polnjenjem avtomobila ne bo dolgčas

Kaj početi v času, ko se vaš avtomobil napaja? Electric Forecourts bo poskrbel tudi za to, saj vas bodo na enem mestu čakali kavarna, supermarket in hiter brezžični internet, prav tako pa bo polnilnico spremljal poseben izobraževalni center za širjenje znanja o električnih vozilih in trajnostni energiji. Strateška pa bo tudi lokacija zelenih polnilnic, ki se bodo nahajale ob prometnih cestah ter najpomembnejših prometnih stičiščih oziroma na mestih, ki bodo omogočale najbolj učinkovito pridobivanje solarne energije.

Električni avtomobili zdaj in potem

Električni avtomobili sicer kljub svoji ekološki prednosti za uporabnike predstavljajo izziv, saj jih je težko napolniti, polnjenje je dolgotrajno, javne polnilnice pogosto nedelujoče ali drage, v času polnjenja na javnem mestu pa posameznik ne ve, kaj bi s seboj, električna energija v javnih polnilnicah pa je večinoma še vedno »nečista«.

Gridservov Electric Forecourt na to področje prinaša revolucijo, saj se s prvo zeleno polnilnico zgleduje po običajnih bencinskih črpalkah, proces polnjenja s hitrimi polnilnicami občutno krajša, hkrati pa poskrbi tako za čakajočega uporabnika kot za okolje.

Prihodnost – zelena in električna

Zelena polnilna postaja je tudi eden od ukrepov za katere si prizadeva Velika Britanija. Tudi minister James Cleverly je poudaril, da je prav povečana uporaba električnih vozil eden od načinov, s katerimi se lahko doseže čistejši zrak. Tako vodstvo kot podjetje Gridserve si želita, da bi s tako dovršenim in zelenim objektom smernice trajnostne mobilnosti postavili tudi za druge države in spodbudili zamenjavo klasičnih z električnimi avtomobili.

Vir: Gridserve