Kot poroča portal N1, so koalicijska pogajanja o sestavi vlade Roberta Goloba v polnem teku, grobi kadrovski razrez naj bi bil znan že prihodnji torek.

Državni zbor naj bi po prvič v zgodovini samostojne Slovenije vodila ženska, in sicer podpredsednica Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič.
Klakočar Zupančičeva je po informacijah N1 sprva bila predvidena za mesto ministrice za pravosodje, po torkovem sestanku predsednika zmagovalne stranke Roberta Goloba in predsednice v prihodnje druge največje koalicijske stranke SD Tanje Fajon pa je prišlo do sprememb. Nekdanja sodnica Urška Klakočar Zupančič bo namreč, kot kaže, postala predsednica državnega zbora. Ponudbo naj bi že sprejela, navajajo mediji.

O dokončnem imenovanju odloča državni zbor

V krajšem pogovoru za N1 je bodoča predsednica državnega zbora povedala: “Bila bi počaščena, če bi me predsednik stranke predlagal na to mesto. O tem sicer nato odloča državni zbor.”

Za izvolitev na to mesto kandidat sicer potrebuje absolutno večino na tajnem glasovanju, torej najmanj 46 poslanskih glasov.

Pričakovati je, da bodo poslanke in poslanci o kandidaturi glasovali na ustanovni seji novega sklica državnega zbora, ki bo glede na napovedi predsednika republike Boruta Pahorja 13. maja, vodil pa jo bo najstarejši poslanec novega sklica, to pa je 73-letni strokovnjak za jedrsko varnost Miroslav Gregorič, prav tako iz vrst Gibanja Svoboda, ki je sicer tudi bil v ožjem krogu kandidatov za predsednika državnega zbora, navaja N1.