Poletno dijaško ali študentsko delo? Poznaš svoje pravice?

Uredništvo , 04.07.23 ob 03:20

Poletni meseci so za številne mlade priložnost za poletni zaslužek in pridobivanje prvih kariernih izkušenj. Med njimi so žal (pre)pogosto tudi slabe, zato se je pametno seznaniti z nekaj pravicami in pravili!

Poletno dijaško ali študentsko delo? Poznaš svoje pravice?

Se pravkar dogovarjaš za svoje prvo dijaško oziroma študentsko delo? Ne? Ga opravljaš že nekaj časa? Pa poznaš vsa pravila, ki so v veljavi za opravljanje študentskega dela in si natančno seznanjen/a s svojimi pravicami? Morda je znanje dobro obnoviti, saj lahko le tako poskrbiš, da bo tvoje delo zares potekalo tako, kot mora, delodajalec pa ti bo nudil vse, kar ti pripada.

Delovni čas

Mlajši od 18 let imajo omejitve glede delovnega časa. Ne smejo delati več kot 8 ur na dan in ne več kot 40 ur na teden. Poleg tega imajo pravico do vsaj 12-urnega počitka med dvema delovnima dnema.

Delo ponoči

Mlajši od 18 let ne smejo delati med 22. uro zvečer in 6. uro zjutraj. Obstajajo izjeme za določene panoge in delovna mesta, kot so npr. kulturne prireditve ali gostinstvo, vendar je treba zagotoviti ustrezno varstvo in počitek mladih delavcev.

Starši, stari starši – posredujte članek mladim, ki skozi svoje prve izkušnje stopajo na trg dela in poskrbite za čim manj slabih izkušenj!

Delo z nevarnimi snovmi

Mlajši od 18 let ne smejo delati z nekaterimi nevarnimi snovmi ali opravljati nekaterih fizično zahtevnih delovnih nalog. To je namenjeno zaščiti njihovega zdravja in varnosti.

Varovanje zdravja in varnosti pri delu

Mlajši delavci imajo pravico do ustrezne zaščite zdravja in varnosti pri delu. Delodajalec je odgovoren za zagotavljanje varnih delovnih pogojev, ustrezne opreme in izobraževanja o varnosti.

Pravice za vse

Minimalna urna postavka od januarja 2023 znaša 6,92 € bruto, kar je 5,85 € neto – ta znesek moraš dobiti na svoj bančni račun.

Dobro je vedeti tudi, da pri plačilu dela na kos oziroma anketo ne smeš dobiti plačila po nižji urni postavki, kot je minimalna urna postavka, ne glede na število kosov/anket.


Ne pozabi

Brez napotnice za ne smeš delati, podjetje pa ti brez nje ne more nakazati zaslužka. Napotnico tako vselej naroči še preden začneš delo opravljati, naroči pa jo tudi v primeru, ko gre za uvajanje na delo. E-Študentski servis priporoča še, da v primeru, da v enem podjetju opravljaš različna dela, za vsako vrsto dela naročiš svojo napotnico.


Zapomni si tudi, da mora biti plačano tudi uvajanje na delovno mesto, česar se delodajalci predvsem v preteklosti pogosto niso držali. Za uvajanje si lahko plačan/a manj kot kasneje za redno opravljanje študentskega dela, a vseeno ne manj, kot je minimalna urna postavka.

Pravica do odmora

Če v enem dnevu delaš 8 ur, imaš pravico do odmora, ki traja 30 minut. Odmor za malico se všteva v delovni čas in je plačan. Če si mlajši od 18 let, imaš pravico do odmora za malico 30 minut že, ko delaš vsaj 4,5 ure na dan.

Pomembno je, kot mladi delavec poznaš svoje pravice in se zavedaš, da imaš pravico do poštenega obravnavanja in varnih delovnih pogojev. V primeru kršenja pravic se lahko vselej obrneš na pristojne institucije, kot je Inšpektorat za delo, ki skrbi za uveljavljanje delovnih pravic.

Še več informacij o dijaškem in študentskem delu lahko pridobiš na spletni strani e-Študentskega servisa.