Kako se med dopustom zares odklopiti od službe?

Uredništvo , 28.06.23 ob 17:59

Še posebej, če je vaše delo močno povezano z digitalnimi vsebinami in elektronsko komunikacijo, se zdi, da popoln odklop od službe v času dopusta sploh ni mogoč. Kako vseeno doseči kar najbolj sproščen oddih?

Kako se med dopustom zares odklopiti od službe?

Dopust je čas, ko bi se morali osredotočiti na sprostitev, obnovitev energije in uživanje v trenutkih brezskrbnosti. Vendar pa se zaradi sodobne tehnologije in sodobne delovne kulture, ki narekuje, da moramo biti dosegljivi ves čas, pogosto težko popolnoma odklopimo od službenih obveznosti.

Če želite med dopustom resnično uživati in se izogniti nepotrebnemu stresu, smo pripravili nekaj preprostih nasvetov, kako se izklopiti od dela in se posvetiti le brezskrbnim trenutkom.

Pred odhodom podajte natančna navodila

Najprej je pomembno, da svoje sodelavce in nadrejene pravočasno obvestite o svojem dopustu. To pomeni, da bodo vsi vedeli, da ste nedosegljivi in da vas ne smejo motiti s službenimi zadevami, razen v nujnih primerih. Morda lahko navedete tudi, kaj so nujni primeri – tako se boste res izognili nepotrebnim klicem sodelavcev, ki so vas klicali povsem brez zveze oziroma zato, ker se jim “ni dalo prebrati vaših povsem jasnih navodil”.

Jasnemu in natančnemu obvestilu o dopustu sledi zmanjšanje občutka krivde, da bi morali biti dosegljivi 24 ur na dan. Le redke situacije so tako nujne, da vam smejo kvariti dopust, ki vam brezkompromisno pripada.

Pred odhodom na dopust si vzemite čas za zaključek pomembnih nalog in prenos odgovornosti na kolege. Razdelite naloge, jasno določite prioritetne naloge in zagotovite, da so vsi ključni projekti v varnih rokah. To vam bo omogočilo mirnost uma med dopustom, saj boste vedeli, da ste svoje delo dobro opravili in da so stvari urejene.

Naj vedo, da ste na dopustu

Izkoristite možnosti, ki jih ponuja tehnologija, za samodejno obveščanje odsotnosti. Večina elektronskih poštnih programov omogoča nastavitev samodejnih odzivnikov, ki bodo obvestili pošiljatelje, da ste na dopustu in da se boste odzvali, ko se vrnete. Tako bodo vaši kolegi in stranke vedeli, kdaj lahko pričakujejo vaš odziv, kar bo zmanjšalo njihova pričakovanja in vam omogočilo brezskrbno dopustovanje.

Postavite meje

Pomembno je tudi, da si postavite meje. Med dopustom se izogibajte pregledovanju službenega e-poštnega predala ali odgovarjanju na telefonske klice, razen če je to res nujno. Nastavite si časovno omejitev, ko boste vsak dan preverili e-pošto ali se odzvali na morebitne klice – ali še bolje, pustite to za čas po dopustu.

Vaši možgani potrebujejo popoln odklop, ki ga z nenehnim preverjanjem službenega elektronskega predala ne morete doseči. To vam bo omogočilo, da se resnično sprostite in se posvetite stvarem, ki jih imate radi, brez občutka krivde ali stalnega nadzora nad delovnimi obveznostmi.

Poskrbite za svojo vrnitev

Občutek dopusta lahko nekoliko podaljšate oziroma z dobrim planiranjem že vnaprej poskrbite, da podopustniška vrnitev na delovno mesto ne bo preveč stresna. Nikar vseh zamujenih sestankov ne planirajte na prvi dan vrnitve. Raje pustite kak dan ali dva manj zapolnjena, s čimer boste pridobili čas, da pregledate vso zamujeno elektronsko pošto, se seznanite z novostmi, morebitnimi težavami in drugimi informacijami, ki so ključne za nadaljevanje vašega dela.

Digitalni detoks

Če delate v medijih, oglaševanju ali se v službi kakorkoli srečujete s spletom, digitalnimi vsebinami in pogosto elektronsko komunikacijo, je smiselno, da na dopustu razmislite o popolnem odklopu od elektronskih naprav. Če to ni mogoče, predlagamo alternativo …

Med dopustom si ustvarite časovne intervale, ko boste povsem izklopili elektronske naprave. Sprehodite se po naravi, preberite knjigo, uživajte v druženju s svojimi najdražjimi ali se preprosto prepustite lenarjenju na plaži. Odklop od tehnologije bo okrepil občutek miru in vas popolnoma preusmeril v trenutek.

Poskrbite za dobro počutje

Nazadnje, ne pozabite na svoje dobro počutje. Med dopustom se posvetite svojim hobijem, sprostitvenim aktivnostim in telesni vadbi. Zdravo prehranjevanje, redna telesna aktivnost in dovolj spanja vam bodo pomagali obnoviti energijo in se vrniti v službo osveženi ter polni novih idej.

Ne pozabite si vzeti časa za dobro spanje – prav to je namreč tisto, kar si v običajnih delovnih tednih najbolj želimo. Dobra kakovost spanja je ključnega pomena za obnovo energije in optimalno delovanje. Poskrbite za udobno spalno okolje, izogibajte se težki hrani in kofeinu pred spanjem ter se pred odhodom v posteljo posvetite sprostitvenim aktivnostim, kot je branje knjige ali poslušanje umirjene glasbe.

Dopust vam pripada – izkoristite ga brez motilcev

Odklop od službe med dopustom je ključnega pomena za obnovitev energije, zmanjšanje stresa in krepitev užitka v dragocenem času, ki ste si ga vzeli zase. Z jasnimi komunikacijskimi smernicami, porazdelitvijo nalog, organizacijo, uporabo tehnologije v svojo korist ter usmerjanjem misli in osredotočanjem na svoje dobro počutje, se boste lahko zares odklopili od službe in v celoti uživali v svojem dopustu. Ne pozabite, da si zaslužite čas zase, za sprostitev in brezskrbnost, zato si dovolite popolno odklopiti in izkoristiti vsak trenutek.