Kako pisanje spletne prošnje za službo priporoča priznan zaposlitveni portal?

Uredništvo , 20.09.23 ob 08:40

Kaj storiti, ko na zaposlitvenem portalu najdete vaše sanjsko delovno mesto? Za trenutek se ustavite in preverite, kako kar najbolje napisati spletno prošnjo za službo, s katero boste že takoj navdušili.

Kako pisanje spletne prošnje za službo priporoča priznan zaposlitveni portal?

V TOP ŠIHT rubriko smo tokrat povabili priznano mednarodno zaposlovalno agencijo, ki je znana predvsem po svojem interaktivnem in praktičnem portalu Hofmann Personal. Med pogovorom so nam razkrili, da delodajalci, ki na njihovem portalu ponujajo prosta delovna mesta, večkrat potožijo, da s strani iskalcev zaposlitve pogosto dobijo sporočilo s prošnjo oziroma prijavo na prosto delovno mesto, v katerem je le priloga, sporočilo pa ne vsebuje nobenega besedila oziroma dobijo sporočilo, ki niti približno ni primerno nazivu »prošnja za delovno mesto« in podobno.

Prav zato vam danes skupaj s Hofmann Personal ponujamo nekaj uporabnih, univerzalnih nasvetov, s katerimi boste bodočemu delodajalcu že s poslano prošnjo dokazali, da ste več kot primeren kandidat za prosto delovno mesto.

Spletna prošnja za delovno mesto – kako se lotiti pisanja?

Zadeva naj vsebuje ključne besede “Prošnja”, naziv delovnega mesta in po potrebi referenčno številko. Kot besedilo v e-pošti lahko uporabite prošnjo za delovno mesto ali motivacijsko pismo. Ker se prošnja pogosto prenaša skozi več rok, je priporočljivo, da priložite prošnjo skupaj z življenjepisom in drugimi prilogami v obliki PDF-dokumenta.

To olajša prejemniku shranjevanje in tiskanje. Če se nočete ponavljati, lahko v e-pošti napišete tri do štiri vrstice, kjer se sklicujete na objavljeno delovno mesto in idealno na predhodni telefonski pogovor.

Dodajte digitalnemu osebni pečat

Mnogi odločevalci za zaposlovanje radi vidijo osebni podpis na življenjepisu. Najpreprostejši način za to je skeniranje življenjepisa z lastnoročnim podpisom v obliki PDF-ja.

Malo bolj zapleteno je naslednje: Skenirajte svoj podpis, odstranite nepotrebno belo barvo z grafičnim urejevalnim programom, tako da ostane le digitalni podpis, in ga dodajte stisnjeni datoteki življenjepisa.

Nasvet: Uporabite program za šifriranje datoteke, da vaš digitalni podpis ne bo zlorabljen.

Ni ponudbe za delo, ki bi ustrezala vam? Pri Hofmann Personal bodo veseli vaše samoiniciativne prošnje za začasno zaposlitev ali neposredno zaposlitev.

Pazite na velikost in format

Skenirajte potrdila, certifikate in druge dokaze ter ustvarite en ali največ dva PDF-dokumenta. Brezplačni programi na internetu omogočajo združevanje več PDF-datotek. Digitalne priloge za prošnjo ne smejo presegati 2 do 3 MB.

Pred oddajo preverite, koliko MB lahko največ vsebuje vaša prošnja za delovno mesto pri avtomatskih sistemih za nalaganje. Na internetu so na voljo brezplačni programi za zmanjšanje velikosti slik in PDF-datotek.

Datoteke poimenujte jasno in razumljivo, na primer “Prošnja za delovno mesto_Pozicija_Ime” ali “Prošnja za delovno mesto_Ime_Referenčna številka”.

Na zaposlitvenem portalu Hofmann Personal pa na koncu vsakemu iskalcu zaposlitve svetujejo še: »Bodite osebni in edinstveni, obenem pa se izogibajte napakam.« 

Ostanite formalni ter se držite uradne oblike prošnje

  • Zavedajte se, da je formalna oblika prošnje oziroma prijave na delovno mesto v resnici že prva delovna preizkušnja.
  • Naslov naj vsebuje vaše kontaktne podatke: naslov, telefonsko številko in e-poštni naslov.
  • Navedite naslov podjetja. Pazljivo ga napišite in naslovite se na konkretno osebo.
  • Oblikujte zadevo, na primer “Prošnja za …” (Prošnja za delovno mesto računovodje; Prošnja za delovno mesto pripravnika in podobno).