V svetu, ki ga obvladujejo algoritmi in neskončni tokovi podatkov, se umetna inteligenca (AI) bliskovito širi in vpliva na praktično vse vidike našega življenja. Izjema niso niti delovna mesta, kjer se poraja ključno vprašanje: bo AI postala naša sodelavka ali nas bo brez milosti izrinila iz pisarn in tovarn?

Scenarij, kjer roboti prevzamejo nadzor nad našimi delovnimi mesti, ni daleč od resničnosti. AI že avtomatizira številne rutinske in repetitivne naloge, ki so jih nekoč opravljali ljudje.

Vzpon »strojev«

Mnoga delovna mesta, med katerimi so poklici vse od blagajnikov v trgovinah do delavcev v proizvodnji, so postala ranljiva in ni daleč trenutek, ko bodo dela »stroji« prevzeli v celoti. Toda kaj nas v tistem trenutku čaka? Vse od množične brezposelnosti do socialnih nemirov, s katerimi se bo treba spopasti ...

Vendar pa AI ni samo mračna slika. Prinaša tudi nove priložnosti in ustvarja povpraševanje po povsem novih poklicih. Katerih? Potrebovali bomo strokovnjake za umetno inteligenco, ki bodo te sisteme razvijali, vzdrževali in nadzorovali.

Iskali bomo etike AI, ki bodo skrbeli za odgovorno uporabo te tehnologije. Analitiki podatkov, strokovnjaki za kibernetsko varnost in mnogi drugi profili bodo postali nepogrešljivi … Za uspeh na tem trgu dela bo namreč več kot potrebna visoko usposobljena delovna sila z digitalnimi in tehnološkimi veščinami.

Več časa za to, kar je zares pomembno

Poleg tega lahko AI vpliva na večjo produktivnost na delovnem mestu. Avtomatizacija določenih nalog bo delavcem sprostila čas, da se bodo lahko osredotočili na bolj kreativne in strateške izzive.

To lahko pomeni izboljšanje inovativnosti, učinkovitosti in konkurenčnosti podjetij. Vsi pa se zavedamo, da inovacije in kreativnost niso le domena robotov, ampak so tiste človeške lastnosti, ki nas delajo nepogrešljive. Četudi se umetna inteligenca prebije na še tako zavidljivo raven ...

In četudi se morda za kateri poklic umetna inteligenca zdi kot sovražnik, je ključno, da jo čimprej prepoznamo in sprejmemo za pomemben del naših delovnih okolij in najbolje kar za nepogrešljivo sodelavko, na katero lahko preložimo vse tisto, kar nam jemlje dragoceni čas …

Prihodnost dela je torej negotova, vendar je jasno, da bo AI igrala pomembno vlogo. Ali bo to vloga prijatelja ali sovražnika, je odvisno od nas samih. Z modrim in proaktivnim pristopom se lahko AI izkaže za orodje napredka, ki bo ustvarilo nova delovna mesta in povečalo produktivnost.

Ne prepuščajmo naključju 

Vsekakor pa področja ne gre prepustiti zgolj naključju, zato pa so ključne tako regulacije kot ustrezno izobraževanje. Potrebne so strategije za spodbujanje izobraževanja in usposabljanja v smeri poklicev, ki jih AI ne bo nadomestila. Prav tako je pomembno vzpostaviti socialno varnostno mrežo za tiste, ki bodo izgubili delo zaradi avtomatizacije.

Ne smemo namreč dopustiti, da AI postane orodje neenakosti in razkola, ampak jo moramo izkoristiti za ustvarjanje bolj pravične družbe za vse.