Tehnologija

Umrl lastnik Partisa, ki se tudi zapira

Uredništvo , 20.06.23 ob 10:49

Partis bo od zdaj obstajal le še kot kanal v pogovorni aplikaciji Discord.

Umrl lastnik Partisa, ki se tudi zapira

Upravljavci slovenskega spletnega portala za deljenje piratskih in drugih datotek Partis so sporočili, da je pred slabima dvema tednoma umrl lastnik domene partis.si in glavni programer Partisa, ki je bil znan po vzdevku antiloop, danes poroča spletni portal Siol.  To je bil zadnji udarec, so zapisali v objavi na Facebooku, in oznanili, da je zgodbe ene najbolj obiskanih slovenskih spletnih strani zadnjih dveh desetletij tako rekoč nepreklicno konec. Partis bo od zdaj obstajal le še kot kanal v pogovorni aplikaciji Discord.

Kot še navajajo, je bila smrt glavnega programerja le zadnji žebelj v krsto sicer še vedno izredno obiskanega slovenskega spletnega portala – po podatkih analitičnega portala Similarweb kljub velikim težavam z delovanjem še vedno na 34. mestu najbolj priljubljenih spletnih strani v Sloveniji –, ki bo zdaj dokončno ugasnil, so zapisali.

Izpostavili so dejstvo, da si Partis nikoli ni zares opomogel od dogodka, ki je napovedal začetek konca. Marca 2021 je požar zajel francoski podatkovni center, kjer je imel gostovanje podatkov urejen tudi Partis. Takrat so izgubili tako rekoč vse, so pri Partisu zapisali na Facebooku.

“Med razlogi za sporadično nedostopnost portala so se v zadnjih dveh letih med drugim omenjali tudi neobstoj varnostnih kopij, kar naj bi bil razlog, da je bil požar v Franciji za Partis tako uničujoč, nezainteresiranost vodstva portala za nadaljevanje projekta, in pomanjkanje sredstev za nadaljnje vzdrževanje portala.

Zgodba portala Partis.si, ki je na spletu še vedno dostopen, vendar so (piratske) datoteke nedosegljive, klik na tako rekoč karkoli pa povzroči le neskončno nalaganje, je s tem končana, bo pa v omejenem obsegu, kot skupnost, še vedno aktiven v kanalu Partis-si v pogovorni aplikaciji Discord,” še navaja portal.