Tehnologija

Umetna inteligenca je že del našega vsakdana, če to želimo ali ne

Jerneja Potočnik, 28.08.23 ob 03:30

Strahovi in dvomi, povezani z UI, so v resnici odveč, saj umetno inteligenco v različnih oblikah uporabljamo že nekaj časa. Nekateri celo vsak dan. Kje in kako vse?

Umetna inteligenca je že del našega vsakdana, če to želimo ali ne

»Umetna inteligenca nam bo vzela službe,« slišimo pogosto, ali pa: »Jaz pa že ne mislim uporabljati umetne inteligence, imam svoje znanje in sposobnosti.« Skepticizma in dvomov je na področju uvajanja umetne inteligence v vsakodnevno življenje mnogo, a večina besed je odveč, sploh ko ugotovimo, da umetno inteligenco dejansko že uporabljamo. Na številnih področjih. Že več kot 50 let …

Umetna inteligenca – kaj je to?

Umetna inteligenca je zmožnost stroja, da izkazuje človeške lastnosti, kot so mišljenje, učenje, načrtovanje in kreativnost.

Seveda umetna inteligenca ter porast sodobnih rešitev, ki smo jim priča danes, močno prekašajo stare sisteme in načine rabe UI, toda principi delovanja v svojem bistvu ostajajo precej podobni. Nadgrajujejo se le zmogljivost, dostopnost zares ogromnih količin podatkov ter razvoj novih algoritmov. Trenutni trendi tako narekujejo, da bo umetna inteligenca pomembno krojila našo prihodnost …

Kje torej v vsakdanji rabi naletimo na primere umetne inteligence in umetno-inteligenčne rešitve?

Ali veste, da obstaja več vrst umetne inteligence?

Pod kategorijo programske opreme sodijo umetno-inteligenčne rešitve kot so virtualni asistenti, programska oprema za analizo slik, sistemi za prepoznavanje govora in obrazov, spletni in drugi iskalniki in podobno.

Druga kategorija je »utelešena« umetna inteligenca, ki jo predstavljajo droni, roboti, samovozeča vozila ter internet stvari.

UI v vsakdanjem življenju

Začnimo z najbolj očitnim primerom. Iskalniki. Optimalno zagotavljanje iskalnikov omogoča prav umetna inteligenca, ki na podlagi ogromne količine podatkov ter preteklih iskanj zagotavlja najbolj relevantne in uporabne rezultate iskanja.

PREBERITE ŠE: DNEVNA: Umetna inteligenca: jo izkoristiti ali plavati proti toku?

Tako vam bo eden najbolj priljubljenih iskalnikov Google ob iskanju besede »lok« takoj ponudil več možnosti za nakup loka, saj je prav to eno od najbolj pogostih dejanj oseb, ki iščejo besedo »lok«. Prav zato boste druge pomene besede »lok«, kot je recimo plastično držalo cevi, našli šele na deveti ali deseti strani iskalnika … Ljudi, ki namreč iščejo besedo »lok« s točno tem pomenom, je namreč precej manj kot prvih.

Vašo garderobo sestavlja umetna inteligenca

Kdaj ste nazadnje preko spleta nakupovali oblačila? Ste iskali obleko s pasom? Vam je potem med brskanjem po socialnih omrežjih pokazalo več podobnih oblek različnih znamk in trgovin? Da, to je naslednji primer vsakodnevne uporabe UI, ki s pomočjo analize preteklih iskanj in nakupov ter drugega vedenja na spletu pripravlja priporočila za uporabnika.

Svet spletnega nakupovanja v številnih pogledih sloni na umetni inteligenci, ki s svojimi zmožnostmi predvidevanja vedenja uporabnikov omogoča optimizacijo izdelkov ter boljše načrtovanje zalog in podobno.

Hej, UI!

Siri, Alexa, Bixby Voice, Google … Digitalni osebni asistenti niso nič drugega, kot utelešena umetna inteligenca, ki na podlagi našega vedenja v spletu ustrežejo našim željam in zahtevam ter nam ponudijo izredno personalizirane odgovore, predloge in rešitve.

umetna inteligenca

Na umetni inteligenci slonijo tudi sodobni virtualni asistenti kot so Alexa, Siri, Bixby Voice …

Na tem mestu tako velja omeniti tudi vse pametne rešitve, ki postajajo del naših mest in domov. Pametna svetila, pametne kamere, termostati, zalivalni sistemi in podobno. Tudi osnova slednjih je umetna inteligenca.

Kdo dela YouTube podnapise?

UI, seveda. Da, tudi programska oprema za prevajanje se v veliki meri zanaša na umetno inteligenco. Tako je besedilo, ki se ob ogledu YouTube videoposnetkov samodejno generira, v veliki meri osnovano na zmožnostih umetne inteligence, prav ta pa je zaslužna tudi za vse bolj brezhibne prevode spletnih orodij za prevajanje.

Ste presenečeni, kako vseprisotna je umetna inteligenca v vašem vsakdanjem življenju? Naštevanja še nismo končali, saj umetno inteligenco najverjetneje uporabljate tudi pri potovanju, ko se zanesete na navigacijo, pri varnostnem pregledu na letališču, pri vsakodnevni rabi interneta, ko vas prav UI varuje pred številnimi priložnostmi za kibernetske napade …

UI v 2023

Seveda pa se že nekaj časa poznanim načinom rabe UI zadnji dve leti pridružujejo še novi, med katerimi izstopajo predvsem UI »spletni klepetalniki«, kot so ChatGPT, Google Bard, Snapchat AI; številne aplikacije, ki ponujajo možnost uporabe UI rešitev za generiranje slik, popravke fotografij, analize podatkov, izdelavo tabel …

V Sloveniji imamo tako od nedavnega na voljo celo AI Krpan, umetno inteligenco za področje prava, ki izvrstno odigra vlogo pravniškega asistenta, ki nam hitro, učinkovito in argumentirano odgovori na zastavljeno pravniško dilemo, pri čemer si pomaga z obsežnimi zbirkami pravnih podatkov, kot so zakoni, sodna praksa, predpisi in drugi pravni viri.

Brez strahu, ChatGPT ne bo uničil človeštva

Strah in dvomi so odveč, umetna inteligenca namreč ni zlovešča znanstveno-fantastična prihodnost, ampak zgolj še eno visokotehnološko orodje, s katerim lahko s pravo mero pazljivosti in premišljenosti še bolj olajšamo vsakodnevno življenje.

kvalifikacije
Slovenski košarkarji nadigrali še Izraelce
serija
Fenomen Skrito v raju: Serija osvaja srca gledalcev
smučarski skoki
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Slovenija
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Uredništvo , Danes ob 17:53
skoki
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Šport
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Uredništvo , Danes ob 15:26