V kolikor ne bodo smeli prenašati, shranjevati ter obdelovati uporabniških podatkov na svojih strežnikih v ZDA, so Meta, lastniki omrežij Facebook in Instagram pripravljeni zapreti uporabniške profile, kar bi prizadelo na stotine milijonov uporabnikov, pa tudi poslovanje Mete.

CityAM pojasnjuje

Londonski finančni časnik CityAM pojasnjuje, da je Meta uporabil čezatlantski okvir za prenos podatkov, imenovan Privacy Shield, kot pravno podlago za prenos podatkov o evropskih uporabnikih s celine na strežnike ZDA. Pogodba je bila leta 2020 razglašena za nično zaradi kršitev zasebnosti.  Meta uporablja tudi druge sporazume za omogočanje čezatlantskih prenosov in shranjevanje evropskih uporabniških podatkov znotraj ZDA, čeprav so tudi ti trenutno pod drobnogledom, piše techspot.com.

Če ne moremo prenašati podatkov med državami in regijami, v katerih poslujemo, ali če smo omejeni na izmenjavo podatkov med našimi izdelki in storitvami, bi to lahko vplivalo na našo sposobnost zagotavljanja storitev, vplivalo bi na način zagotavljanja naših storitev ali možnost ciljnega oglaševanja.

V letnem poročilu varnostnim silam ter trgovini z vrednostnimi papirji so pri Meti zapisali: “Če ne moremo prenašati podatkov med državami in regijami, v katerih poslujemo, ali če smo omejeni na izmenjavo podatkov med našimi izdelki in storitvami, bi to lahko vplivalo na našo sposobnost zagotavljanja storitev, vplivalo bi na način zagotavljanja naših storitev ali možnost ciljnega oglaševanja.”

V kolikor torej prenosa podatkov, kot ga imajo sedaj, ne bo več na voljo, predvidevajo, da v Evropi ne bodo več mogli nuditi številnih najpomembnejših izdelkov, med njimi priljubljenega Facebooka ali Instagrama.

Število uporabnikov minuli teden padlo

Minuli teden je Meta prvič zaznala upad števila uporabnikov. Posledično je za več milijard padla tudi vrednost Mete, zato strokovnjaki ocenjujejo, da so “grožnje” o umiku FB in IG iz Evrope, precej nerealne. Samo FB ima dnevno namreč okrog 309 milijonov aktivnih uporabnikov, zato je verjeti, da gre pri namigih o umiku prej za strašenje vlagateljev, kot za dejanske načrte.