Šport

ZGODOVINSKO: Izjemni Štefan Hadalin prismučal novo medaljo za Slovenijo

Uredništvo , 11.02.19 ob 16:47

Na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju so smučarji danes merili v kombinaciji.

Francoz Alexis Pinturault je novi svetovni prvak v alpski kombinaciji. Na svetovnem prvenstvu v švedskem Areju je Francoz do zlata prišel s 24. mesta po smuku, najboljši slovenski tekmovalec Štefan Hadalin pa je bil po smukaškem delu 30., a je na koncu zaostal le 24 stotink. Tretji je bil Avstrijec Marco Schwarz.

Klemen Kosi je tekmo končal na 24. mestu z 2,39 sekunde zaostanka, Boštjan Kline je na slalomskem delu odstopil, Miha Hrobat, 34. po smuku, pa je na koncu pristal na 33. mestu (+ 3,66).

Po smukaškem delu preizkušnje je bil sicer prvi Italijan Dominik Paris, za tri stotinke je bil hitrejši od Američana Ryana Cochrana-Seigleja in za 38 stotink od Norvežana Aleksandra Aamodta Kildeja, a nihče med njimi na koncu ni bil blizu vrha. Paris je bil deveti, Američan 18., Norvežan pa 22.

Med slovensko četverico je bil po smuku najboljši Kosi na 17. mestu, Kline je bil po smuku 26., Hadalin, ki je bil po polovici tekme na 30. mestu z zaostankom 1,88 sekunde, pa je slalom začel kot prvi in priložnost odlično izkoristil. Dosegel je najboljši čas slalomskega dela kombinacijske tekme.

Brez besed…

Hadalin je poskrbel za skupno 23. slovensko medaljo na SP v smučanju, ter peto kolajno moškega dela ekipe in šele prvo po Mitji Kuncu, ki je bil leta 2001 bronast v slalomu.

“Brez besed sem … Ne vem, ne morem nič povedati,” je v prvem odzivu v pogovoru za Televizijo Slovenija dejal Hadalin, ki ni mogel skriti čustev, a je nato na kratko le analiziral svoj nastop in ocenil, kaj je bilo ključno: “Slalom in napaka v smuku, ko se je ravno izšlo za enko. Ja, izkoristil sem svojo priložnost.”

Novi svetovni prvak Pinturault pa je bil po prvem zlatu tudi navdušen: “Veliko mi pomeni, res sem vesel. Dolg dan je bil, naporen, a je bilo vredno. Moral sem počakati do konca, ker nikoli ne veš, kdo od smukačev lahko preseneti.” Pinturault je imel doslej ekipno zlato z zadnjega SP 2017, posamično pa bron v veleslalomu iz leta 2015.