Luko Dončića, Gorana Dragića, Vlatka Čančarja in preostalih devet slovenskih junakov prva ura resnice čaka danes ob 17.15 proti močni reprezentanci Litve. Slovenija je v Kölnu v središču pozornosti. Kot aktualni evropski prvak iz Istanbula 2017 in z Luko Dončićem na čelu ima na hrbtu ogromno tarčo, ki tekmece vabi k dokazovanju, hkrati pa predstavlja breme in odgovornost. Dodaten pritisk je izbrancem selektorja Aleksandra Sekulića naložila Mednarodna košarkarska zveza (Fiba), ki je Slovenijo postavila v vlogo favorita za najvišja mesta.

Slovenija bo danes v dvorano, ki sprejme 19.000 gledalcev, prišla v dresih z našitkom, ki tekmece opozarja, da pred njimi stoji aktualni evropski prvak. Na drugi strani pa bo imela reprezentanco, ki je na prejšnjih velikih tekmovanjih redno posegala po medaljah, manjkala je le na lanskih olimpijskih igrah v Tokiu, kamor ji je pot pred domačimi gledalci v Kaunasu preprečila prav Slovenija.

Tekma se je tedaj končala z izidom 96:85, Luka Dončić pa je zbral 31 točk, 13 podaj in 11 skokov. Vlatko Čančar je dodal 18 točk, Jaka Blažič 16 in Mike Tobey 13. Skupno sta se Slovenija in Litva srečali osemnajstkrat; Slovenija je zmagala le šestkrat.

“Pred nami je zelo pomembna tekma proti Litvi. Na vsakem koraku sicer slišimo primerjave z lanskimi kvalifikacijami za olimpijske igre, a šlo bo za povsem drugačen dvoboj. Reprezentanca Litve je vedno vredna spoštovanja. Vsekakor je tudi tokrat kandidat za najvišja mesta in medalje. Prepričan sem, da nas čaka dobra tekma s hudim bojem za vsako žogo,” je dan pred dvobojem povedal Aleksander Sekulić.

“Pred nami je zahteven turnir, ki ga že vsi nestrpno pričakujemo. Prvenstvo bo eno najbolj izenačenih doslej, saj je večina reprezentanc v najmočnejših zasedbah. Dobro smo trenirali, ekipa je pripravljena in komaj čakamo na uvodno tekmo proti Litvi,” pa je dodal kapetan Goran Dragić.

Slovenijo v nadaljevanju predtekmovanja čakajo Madžarska (sobota, 20.30), Bosna in Hercegovina (nedelja, 17.45), Nemčija (torek, 20.30) in Francija (sreda, 17.15). V nadaljevanje eurobasketa oziroma v osmino finala v Berlin se bodo uvrstile prve štiri ekipe.

STA