Aktualni evropski prvaki so izbrance Krištofa Štromajerja premagali s 23:7. V sredo bodo slovenski vaterpolisti že ob 9. uri igrali z Izraelom, ki je danes izgubil s Srbijo s 3:18 (0:3, 1:8, 1:3, 1:4).

Madžarska : SLOVENIJA 23:7 (4:3, 6:2, 6:0, 7:2)

Madžarska: Lévai, Angyal 2, Manhercz 2, Vadovics 2, Nagy 1, Molnár 1, Zalánki 4, Burián 3, Német 1, Fekete 2, Jansik 2, Vigvári 3 in Vogel. Selektor Zsolt Varga.

Slovenija: Beton, Popović 3, Kadivec 2, Troppan 1, Nastran, Blažić, Stele, Paunović, Justin, Lah, Puš 1, Cerar in Žurbi. Selektor Krištof Štromajer.

Po nekaj manj kot šestnajstih letih je slovenska reprezentanca spet okusila slast igranja na evropskih prvenstvih. Njihova do danes zadnja tekma je bila 5. septembra, 2006, ko je v Beogradu izgubila proti Hrvaški z 19:8, še močnejšega nasprotnika pa so imeli ob svoji vrnitvi na evropsko sceno. Madžarska, ki je na nedavnem svetovnem prvenstvu resda osvojila šele sedmo mesto, je do zdaj že 13x evropski prvaki, tudi na zadnjem, predlani v Budimpešti, ob tem pa so bili še devetkrat olimpijski in trikrat svetovni prvaki. Svojo kakovost so potrdili proti slovenskim vaterpolistom, ki pa so predvsem v prvi polovici tekme prikazali zelo dober vaterpolo.

Uspešen začetek

V tretjo medsebojno tekmo na evropskih prvenstvih, v prvi je Madžarska v Firencah leta 1999 zmagala z 11:3, na že omenjenem EP v Beogradu pa s 23:6, so slovenski vaterpolisti vstopili zelo hrabro. Prvič je moral Gašper Žurbi moral po žogo v svojo mrežo v začetku četrte minute, toda že v naslednjem napadu je Aljaž Troppan izid izenačil. To pa ni bilo zadnje izenačenje na tekmi, kajti na 2:2 je izenačil Benjamin Popović, ki je bil uspešen tudi na 3:3. Žal je v zadnji sekundi uvodne četrtine slovensko mrežo zatresel še Ádám Nagy, sicer bi na prvi odmor slovenska reprezentanca odšla z neodločenim izidom.

V drugi četrtini so Madžari počasi, a zanesljivo večali svojo prednost. Odlično so izkoriščali prednost igralca več, kaznovali so izgubljene žoge v slovenskem napadu in tremi zaporednimi goli prišli do vodstva s 7:3. Jaša Kadivec je slovensko izbrano vrsto še približal na tri gole zaostanka (4:7), toda sledila sta nova dva gola Madžarov, drug je padel iz petih metrov, ko je bil uspešen Csaba Vendel Vigvári. Ob vstopu v zadnjo minuto druge četrtine se je spet izkazal Kadivec, ko je imela Slovenija igralca več, žal pa je tik ob njenem izteku spet popustila zbranost v slovenski ekipi, kar so Madžari izkoristili za nov gol.

Slovenija ‘skrivala’ glavne adute za jutri

Tekma je bila dokončno odločena v tretji četrtini, ko so Madžari spet dosegli šest golov, na drugi strani pa niso prejeli nobenega. Navkljub visokemu zaostanku se Slovenci niso predali, nekajkrat se je v vratih izkazal Jure Beton, ki je na polovici tekme v vratih zamenjal Žurbija. Med drugim je ubranil tudi petmetrovko, v napadu pa sta Mártona Lévaia premagala Martin Puš in še tretjič Popović. Toda po zaostanku enajstih golov (7:18) je slovenski izbrani vrsti, za katero poleg Matica Rahneta ni igral tudi Vukašin Stefanović, ki ga je selektor Štromajer »skrival« pred Izraelci, popustila zbranost, Madžari pa so seveda kaznovali vsako njihovo napako. Tik ob izteku igralnega časa je končni izid postavil Viktor Vadovics.

“S celo tekmo proti Madžarski sem zelo zadovoljen. Seveda pa moramo ostati realni. Vemo, kdo so Madžari in kdo smo mi. Fantom lahko le čestitam za borbo do zadnje minute. Tako smo se dogovorili in to so naredili. Izrazito dobro so igrali v prvem polčasu,” je nastop proti aktualnim evropskim in olimpijskim prvakom ocenil Štromajer.

V prvi tekmi skupine D je kot rečeno Srbija z 18:3 (3:0, 8:1, 3:1, 4:1) premagala Izrael. S po štirimi goli sta se v njeni reprezentanci izkazala Radomir Drašović in Marko Radulović, v izraelski pa so se med strelce vpisali Or Schlein, Ronen Gros in Ido Goldschmidt.

datumuraskupinabelirezultatmodri
29. avgust 202212. uriD SRBIJA18 : 3IZRAEL 
29. avgust 202214. uriD MADŽARSKA23 : 7SLOVENIJA 
31. avgust 20229. uriD SLOVENIJAIZRAEL 
2. september 202212. uriD SRBIJASLOVENIJA 

LESTVICA EP ČLANI – 2022

POZEKIPAOTZNPDZPZRVZTOČKE
1 MADŽARSKA1100237163
2 SRBIJA1100183153
3 IZRAEL1001318−150
4 SLOVENIJA1001723−160