Liga prvakov Socca (ISF) se po dveletnem premoru zaradi svetovne pandemije Covid-19 vrača na 3. izdajo najprestižnejšega amaterskega klubskega nogometnega dogodka v Evropi. 34 ekip iz 17 držav, bo med 25. in 28. avgustom 2022 nastopilo na  “Socca Champion League”, ki ga bo moč spremljati v živo v športnem parku Tabor in v spletnem prenosu.

Skupno trajanje dogodka je štiri dni, ki se uradno prične v četrtek popoldan z atraktivnim skupinskim delom tekmovanja in konča v nedeljo zvečer s finalnimi tekmami ter uradno podelitveno ceremonijo.

ISF organizacija

Mednarodna zveza Socca je globalni upravni organ, ustanovljen za združevanje največjih in najmočnejših organizatorjev lig malega nogometa iz držav po vsem svetu. Trenutno ISF šteje več kot 80 držav članic in več kot 2,5 milijona igralcev.

Aktualni prvak je slovenska ekipa ARKO Ključarovci

Ekipe tekmujejo v malem nogometu (socca-6) za svetovno krono na klubski ravni. Aktualni prvaki prihajajo prav iz Slovenije, leta 2019 so turnir osvojili ARKO Ključarovci. Med 34 ekipami sta še dve domači ekipi in sicer Kapela Ekosen in domači klub malega nogometa Maribor Ekosen. Tri slovenske ekipe se bodo potegovale za evropsko krono na klubski ravni v malem nogometu. Video utrinki iz zadnjega turnirja, leta 2019, pa si lahko pogledajte v spodnjem posnetku.

Katere ekipe lahko sodelujejo?

Vse ekipe, ki sodelujejo v ligi prvakov SOCCA, morajo pridobiti licenco SOCCA in njihove nacionalne zveze. SOCCA Liga prvakov združuje dve vrsti licenciranih ekip:

  • Zmagovalne ekipe (ekipe, ki so na prvih 8 mestih lokalne lige)
  • Pogodbene ekipe (ekipe, ki jih izberejo nacionalne zveze ali ISF zaradi njihove zgodovine, organizacije, angažiranosti, marketinškega potenciala,
    ne glede na to, ali so v tej sezoni na prvih 8 mestih v ligi)
  • “Wild card “ ekipe (ekipe, ki jih izbere ISF po posebni zahtevi za registracijo z določenimi kakovostnimi in geografskimi kriteriji)

SOCCA – Šport

Socca je izraz, ki zajema vse različne besede, ki se uporabljajo po vsem svetu za nogomet, naj bo to mali nogomet, nogomet 5 in 6, nogomet 5s, 6s, 5v5, 6v6, itn. Štiri podkategorije športa: Socca5, Socca6, Socca7 in Socca8.

Liga prvakov SOCCA združuje ekipe v amaterskih športih, v socci, na svetovni ravni pod najvišjo avtoriteto, pod najbolj profesionalno organiziranim okriljem.
SOCCA povezuje ljubitelje malega nogometa in jih spreminja v prave ambasadorje.

SOCCA določenemu številu ekip, najbolj organiziranim ekipam, ki jih izberejo nacionalne zveze in SOCCA, zagotovi ustrezno mednarodno okolje, da
postanejo tudi veliki nogometni klubi.

Vse dni prost vstop

Nogomet kot najbolj priljubljen šport na svetu igra že več kot 2 milijona ljudi. Po vsem svetu tako ISF posameznikom ponuja več priložnosti za igranje socca-e tako z razvojem na nedotaknjenih trgih (prinašanje socca-e v države tretjega sveta, kjer je malo ali nič možnosti za igranje športa) kot z razvojem kakovosti in regulacije igre. Na cvetočih trgih zagotavljanje elitnih priložnosti za igralce, da napredujejo vse do državne reprezentance.

Organizatorji dogodka o Mariboru še dodajo: “Maribor je lepo mesto, s 120.000 prebivalci, 20.000 študenti, polno življenja, privlačno za obiskovalce.” Vse dni bo veljal prost vstop v športni park Tabor.

Nogometni turnir za najmlajše ‘Ajzpon Cup’

Dodajmo še, da bo za vikend v športnem parku Tabor potekal istočasno tudi prvi turnir Ajznpon Cup, gre za festival nogometnih nadobunežev, katerega organizator je NK Maribor Tabor. Na turnirju bo nastopilo okrog 100 ekip iz celotne regije. V soboto, 27.8.2022, se bodo na turnirju predstavile ekipe v starostnih kategorijah u9, u11 in u13, dan kasneje pa selekcije u8, u10 in u12.

Na turnirju bodo nastopale ekipe kot so: Nk Maribor, Nk Olimpija Ljubljana, Nk Bravo, Nk Mura, NŠ Varaždin, Nogometna šola iz Bihaća.. Turnir bo spremljal pester spremjevalni program (športne igre, srečelov, hrana in pijača, igrala za otroke…).

Želja organizatorjev je, da Ajznpon Cup postane v prihodnjih letih eden izmed boljše organiziranih in obiskanih turnirjev v regiji. Prav tako je cilj, da se turnir razširi na večdnevni turnir, ki bi pomagal k izboljšanju športnega turizma v Mestni občini Maribor.

Namen turnirja je druženje nadobudnih nogometašev, trenerjev in drugih ljubiteljev športa, še zapišejo iz NK Maribor Tabor.