Nogometaše Maribora danes čaka izredno pomembna tekma na stadionu Zimbru v moldavskem Kišinjevu. Povratna tekma proti Šeriffu bo ob 19.00 uri po našem času, tekmo pa bo moč spremljati v tekstualnem prenosu na našem portalu.

Medtem smo na Maribor24.si preverili, za koliko bi se blagajna kluba v Ljudskem vrtu obogatila v različnih scenarijih.

Zmaga nad Šeriffom zagotavlja 3 milijone evrov

V primeru zmage nad Šeriffom in napredovanjem v 3. krog kvalifikacij za ligo prvakov bi si NK Maribor ob enem zagotovil najmanj igranje v Konferenčni ligi.

Ta za nastop v skupinskem delu zagotavlja fiksnih 2,94 milijonov evrov, vendar se denar še dodatno deli glede na klubski koeficient zadnjih desetih let, kar bi aktualnemu prvaku Slovenije prineslo še nekaj dodatnih evrov.

Klub z najslabšim rankingom po Uefinem koefiecientu v Konferenčni ligi ob fiksnem delu prejme še dodatno 44,500 evrov, medtem ko najbolje rangiran prejme do 1,42 milijonov evrov. 

Za vsako zmago v konferenčni ligi prejme klub dodatnih 500.000 evrov, za neodločen izid pa 166.000 evrov. Poraženec za tekmo v skupinskem delu ne prejme denarnega nadomestila.

Zmaga nad moldavskim prvakom bi Mariborčanom obenem na veliko odprla vrata v Evropski ligi oziroma ligi prvakov, ki prinašajo še večje denarne nagrade.

Različni zneski za uvrstitev v Evropsko ligo

V kolikor bi se v Evropsko ligo uvrstili preko playoffa lige prvakov (poraz v 4. krogu kvalifikacij za LP) bi to klubu pod Kalvarijo prineslo izjemnih devet milijonov evrov.

Uvrstitev čez playoff Evropsko ligo (kar pomeni: poraz v 2. ali 3. krogu LP in zmaga v 4. krogu EL) prineslo pet milijonov evrov manj koliko nagrajuje Uefa poraženca v četrtem krogu kvalifikcij za ligo prvakov.

Maribor je trenutno rangiran 104. po Uefini lestvici v zadnjih desetih letih, kar ga uvršča v spodnji del klubov, ki konkurirajo za uvrstitev v EL.

Za uvrstitev v skupinski del je torej zagotovljeno 3,63 milijonov evrov plus omenjenih 5 milijonov evrov, v kolikor se klub uvrsti skozi omenjene kvalifikacije.

Dodatno še šteje ti. variabilni del gledan po koeficientu, ki najslabše rangiranem klubu prinaša 132.000 evrov oziroma vse do najboljšega, ki dobi 4,224 milijona evrov.

Maribor je v tem delu slabo rangiran, kar pomeni, da tukaj lahko računa na znesek do 250.000 evrov, kar bi zaokrožilo na skupno 9 milijonov evrov, v kolikor bi Maribor po Šeriffu premagal še Viktorijo Plzen oziroma HJK Helsinki.

Maribor je trenutno po Urefinem koeficientu pred svojim današnjim nasprotnikom.

17 milijonov evrov za ligo prvakov

Uvrstitev v najelitnejše Uefino tekmovanje lige prvakov, pa bi v blagajno Maribora prinesla konkretnih 17 milijonov evrov (fiksnih 15,6 mil + variabilni del po koeficientu znaša še 1,25 mil).

V vsakem od skupin Uefinega tekmovanja so klubi nagrajeni s fiksnim zneskom, in dodatno še po učinku, koeficientu in tv-pravicami.

Uvrstitev v eno od skupin bi klubu omogočil stabilnejše delovanje, obenem pa bi jasno dvignil ceno tudi igralcem. In ne samo to, katerokoli igranje v evropskem skupinskem delu prinaša večjo prodajo vstopnic, suvenirjev in ostalih stvari, ki prav tako polnijo blagajno.