Svoji letali bosta usmerila v sinhroni prosti pad z višine 4000 metrov in ugasnila motorja. Nato izskočila vsak iz svojega letala in zamenjala sedeža, zagnala motorje ter spet prevzela nadzor – vse v manj kot minuti. Gre za prvi tovrsten preizkus, ki se ga lotevata dobra prijatelja in sorodnika, saj gre za bratranca. Na podvig sta se temeljito pripravila in za prosti pad preizkusila po meri izdelani zračni zavori, ki bosta bosta poskrbeli za nadzorovano padanje s hitrostjo 225 km/h.

Gre za zgodovinski preizkus

Aikins je izkušen padalec z več kot 21.000 skoki, pilot komercialnih letal in helikopterjev, inovator in trener, so sporočili iz Red Bulla, ki je pokrovitelj tudi tega dogodka. Leta 2012 je imel Aikins, ki je zasnoval idejo menjave letal, tudi pomembno vlogo svetovalca za skok s padalom pri projektu Red Bull Stratos, ko je avstrijski skakalec Felix Baumgartner skočil iz stratosfere.

“Ta projekt je vrhunec moje kariere in moj cilj je pokazati, da je vse mogoče. Lahko se odločiš narediti nekaj, kar se na trenutke zdi noro, nezaslišano in neizvedljivo, vendar ti uspe zaradi odločnosti, ambicioznosti in kreativnosti,” o dogodku Arizoni pravi Aikins.

Tudi Farrington je že vse življenje povezan z letenjem in padalstvom. Pri 12 letih je prvič skočil v tandemu, pri 16 pa se je lotil solo-skokov. Od takrat je zbral že preko 27.000 skokov iz letal, 1000 “base”-skokov in 6000 ur kot pilot.

Eden večjih izzivov pri projektu je bil razvoj metodologije, ki bi letali obdržala v nadzorovanem padanju. Treba je bilo razviti inovativen sistem zračnih zavor, nameščenih na trup letala in namenjenih nadzoru aerodinamične stabilnosti.

STA