Po prvem košarkarskem spominu mariborskega športa na Maribor24.si, tokrat drugega posvečamo rokometašem mariborskega Branika. V sezoni 2012/2013, v zgodovinski sezoni kluba, so se namreč v četrtfinalu evropskega pokala EHF pomerili proti nemškemu Göppingen, leto prej tudi zmagovalci prejšnje izdaje Pokala EHF.

Dvorana Tabor (2000 gledalcev), 20. april, 2013:
Maribor Branik – Göppingen 26:26 (13:15)

Maribor Branik: Čudič, Pešić, Štefanič, Mirković 4, Tarabochia 2, Svalina, Oštir 1, Špelić 4, Špende 1, Razgor 4, Pučnik, Zarabec 6, Šoštarič, Sok, Šimič, Mlakar 4. Trener: Marko Šibila.
Göppingen: Prošt, Lobedank, Kneule 1, Oprea, Schöne 5, Späth 3, Beljanski, Lobedank 1, Haas, Fontaine 2, Rnić 10, Schubert, Horak 3, Marković 1.

Mariborčani so do gostovanja nemškega Göppingena slavili na vseh sedmih mednarodnih tekmah v dvorani Tabor v sezoni 2012/13, po dveh zmagah nad islandskim Kopavogurjem ter po eni nad hrvaško Siscio, luksemburškim Dudelangejem, poljsko Wislo iz Plocka, norveškim Elverumom in danskim Holstebrojem  so tako na osmi evropski tekmi iztržili neodločen izid.

Največja tekma v zgodovini kluba

“Tako bomo v Taboru priča še enemu rokometnemu spektaklu, saj prihaja dvakratni zaporedni in hkrati zadnji zmagovalec prejšnje izdaje Pokala EHF, Frisch auf Göppingen,” so pred devetimi leti zapisali na uradni spletni strani RK Branik Maribor. “Moštvo slednjega je v skupinskem delu tekmovanja v Skupini A osvojil prvo mesto pred špansko La Riojo in slovenskim Cimosom Koprom”.

Takratni direktor kluba Andrej Bauman je po žrebu dejal: “O nemških tekmecih ni potrebno izgubljati besed, saj velja njihova liga za najmočnejšo na svetu. Göppingen je moštvo z bogatimi evropskimi izkušnjami, z izjemnimi posamezniki. Mi smo številne presenetili že v skupinskem delu, ampak vse skupaj je odraz dobrega dela na vseh nivojih, zato smo prepričani, da bomo z dobrimi predstavami nadaljevali tudi v četrtfinalu. To bo nedvomno največja tekma našega kluba v zgodovini, izjemen dogodek za mesto, preizkušnja za naš klub. Osebno sem prepričan, da ob razprodanem Taboru Nemcem ne bo lahko.«  

Foto: Rokometni klub Maribor Branik

V mariborski dvorani Tabor se je prva tekma končala z neodločenim izidom 26:26 (13:15).

Vrnimo se dogajanju 20. aprila leta 2013. Izbranci takrat domačega stratega Marka Šibile so bili v začetku tekme v podrejenem položaju, saj so si po desetih minutah priigrali dva gola primanjkljaja (3:5). Gosti so v nadaljevanju še bolj odločno pohodili stopalko za plin, tako da so Mariborčani v 20. minuti že zaostali za pet (7:12). Na velik odmor se je odšlo z zaostankom dveh golov (13:15).

FOTOGALERIJA: (Foto: Rokometni klub Branik Maribor)

Že dolgo ni bila dvorana Tabor tako nabito polna.

Foto: Rokometni klub Maribor Branik

Foto: Rokometni klub Maribor Branik

Foto: Rokometni klub Maribor Branik

Foto: Rokometni klub Maribor Branik

Foto: Rokometni klub Maribor Branik

Foto: Rokometni klub Maribor Branik

Foto: Rokometni klub Maribor Branik

Rokometni klub Maribor Branik

Rokometni klub Maribor Branik

Rokometni klub Maribor Branik

Foto: Rokometni klub Maribor Branik

Foto: Rokometni klub Maribor Branik

Foto: Rokometni klub Maribor Branik

Foto: Rokometni klub Maribor Branik

Foto: Rokometni klub Maribor Branik

Domača zasedba je odločno začela drugi polčas in v 37. minuti tekmo postavila v začetno izhodišče (17:17), potem ko je v polno zadel desni zunanji igralec Milan Mirković. 2000 domačih gledalcev je bilo na nogah, še bolj pa so skočili tri minute kasneje, ko je Simon Razgor zadel sedemmetrovko in svoje soigralce popeljal do vodstva z 18:17.

V zadnji tretjini tekme se je odvijal ogorčen boj za vsak košček igrišča, igralci obeh ekip so se gnali do skrajnih meja, Maribor pa je na koncu iztržil neodločen izid na veliko veselje domačih navijačev.

Odločitev o potniku na zaključni turnir v takrat prenovljenem pokalu EHF je tako padla na povratni tekmi v mestu v bližini Stuttgarta, točneje 27. aprila. Povzetek povratne tekem v zaključku teksta.

V domači ekipi je bil najbolj učinkovit Miha Zarabec s šestimi goli, po štiri pa so dosegli Marko Tarabochia, Nikola Špelić, Simon Razgor in Matjaž Mlakar.

Foto: Rokometni klub Maribor Branik

Izjavi po tekmi:

Marko Šibila, trener Maribor Branika: “Videli smo odlično rokometno predstavo in Maribor si tega še kako želi. Fantom bi v prvi vrsti čestital za borbeno igro. Uspeli so se vrniti nazaj v igro, potem ko je v prvem polčasu že kazalo, da nas je nasprotnik nadigral. Mi nismo imeli toliko časa za analizo, saj smo v sredo igrali težko tekmo s Koprom, a vseeno vemo, kdo je Göppingen. Gre za izjemo fizično močno moštvo, proti kateremu se ni možno upreti s klasično igro. Zaradi te njihove telesne moči nas je v določenih trenutkih zmanjkalo. Tudi v napadu nismo tu in tam bili povsem osredotočeni, da bi lahko zmagali. Vseeno smo z doseženim rezultatom zadovoljni. Izid je aktiven za obe moštvi in v Göppingenu bomo oboji nadaljevali s čiste ničle.”

Foto: Rokometni klub Maribor Branik

Simon Razgor, igralec Maribor Branika: “Vsekakor smo zadovoljni z neodločenim izidom, a sem prepričan, da bi lahko tudi zmagali. Rezultat je aktiven, to so tekme na izločanje in menim, da lahko v Göppingen odpotujemo optimistično. Zavedamo se kako močni so na njihovem parketu, a tam moramo pustiti srce in napraviti vse, da pripravimo presenečenje.”

Foto: Rokometni klub Maribor Branik

Nesrečni poraz Maribora v zadnji sekundi povratne tekme.

Foto: Rokometni klub Maribor Branik

Rokometaši mariborskega Branika so v povratni četrtfinalni tekmi evropskega pokala EHF izgubili z nemškim Göppingenom z 30:31 (17:15) in izpadli iz nadaljnjega tekmovanja.

EWS Arena (4300 gledalcev), 27. april, 2013:
Göppingen – Maribor Branik 31:30 (17:15)

Maribor Branik: Čudić, Pešić, Štefanič, Mirković 3, Tarabochia 3, Svalina, Oštir 2, Špelić 5, Špende, Razgor 4 (1), Pučnik, Zarabec 8, Kleč, Sok 1, Šimič, Mlakar 3. Trener: Marko Šibila.

Rokometaše mariborskega Branika so le sekunde ločile do zgodovinskega podviga in uvrstitve na sklepni turnir v tej sezoni prenovljenega pokala EHF. Njihove sanje pa je pokopal srbski reprezentant Momir Rnić. Nekdanji zunanji igralec velenjskega Gorenja in Celja Pivovarne Laško je zmagoviti gol dosegel tri sekunde pred koncem razburljivega in izjemno izenačenega dvoboja ter razžalostil privržence Maribora, ki so bili na pragu senzacionalnega uspeha.

Polna EWS Arena

Branikovci so nekoliko slabše začeli, po njihovem zaostanku s 5:7 pa so vendarle strnili svoje vrste in prikazali izjemno predstavo. V 20. minuti so tekmo postavili v začetno izhodišče (11:11), najbolj ustvarjalno obdobje pa doživeli v zadnjih desetih minutah prvega polčasa. Dvorana EWS Arena, ki je bila napolnjena do zadnjega kotička, je večkrat utihnila ob poletni predstavi štajerskih rokometašev, predvsem v 23. minuti, ko je krožni napadalec Matjaž Mlakar povišal na 13:12. Končnica je bila domena izbrancev Marka Šibile, v 27. minuti so povedli s 15:13, prednost pa ohranili do odhoda na veliki odmor (17:15).

Foto: Rokometni klub Maribor Branik

Nesrečni poraz Maribora v zadnji sekundi tekme.

Mariborčani so večji del drugega polčasa imeli v oblasti favorizirane tekmece. Z granitno obrambo so povsem nevtralizirali rokometno izobražene gostitelje, v 51. minuti pa si z golom Mihe Zarabca priigrali tri gole prednosti (27:24). Nemška zasedba iz bližine Stuttgarta je bila na kolenih, v zadnjih devetih minutah pa ji je vendarle uspel preobrat. V 57. minuti so z igralcem več na igrišču izenačili na 29:29, v neverjetni končnici pa si tri sekunde pred koncem dvoboja z golom Rnića priigrali sklepni turnir v Nantesu.

V mariborski ekipi sta bila strelko najbolj učinkovita Zarabec in Nikola Špelić. Prvi je dosegel osem, drugi pet golov, vratar Ivan Pešić pa je zbral 11 obramb.

SPOMIN #1: KK Maribor Messer – Union Olimpija 72:67, 27. april, 2013
Spomin Maribor24 športa: ko je v dvorani Tabor padla velika Union Olimpija, lahko preberete tudi tukaj. Zanimivost še, da sta obe tekmi, tako povratna tekma rokometa, kot košarkarska tekma proti ljubljanski Olimpiji, bili igrani isti dan, isto leto.

SPOMIN #1 – MARIBOR MESSER VS. UNION OLIMPIJA: