Slovenska košarkarska reprezentanca je v nemškem Kölnu doživela prvi poraz na Eurobasketu 2022. Danes so bili boljši košarkarji Bosne in Hercegovine s končnim rezultatom 93:97.

Foto: Fiba.basketball

Slovenija – BIH 93:97 (32:26, 20:23, 21:23, 20:25)

Izjemna prva četrtina, ki se je končala s 58 skupnimi točkami, se je začela s serijo 0-8 košarkarjev Bosne in Hercegovine. Hitro je reagiral slovenski selektor, ki je v igro poslal Gorana Dragića namesto Aleksandra Nikolića. Slovenija je ujela priključek (10:10), sledile so dobre minute Mikea Tobeyja, ki je dosegel sedem točk v prvi četrtini. Za zaključek prvih deset minut še koš Zorana Dragića za 32:26.

Foto: Fiba.basketball

Prepelič osem točk v nadaljevanju

V drugi četrtini se je ustavil napad varovancem Aleksandra Sekuliča. Na sredini druge četrtine je prvo trojko na tekmi dosegel Klemen Prepelič za vodstvo 40:32. Po minuti odmora je sledila serija 9:0 za BIH, a je negativni niz prekinil prav Prepelič s ‘floaterjem’, ki je do konca četrtine zabil še eno trojko z velike razdalje. Povedla je Slovenija ponovno za osem točk, a je Bosna in Hercegovina v zaključku prvega polčasa s petimi zaporednimi točkami znižala zaostanek na tri točke (52:49).

V začetku tretje četrtine je Bosna in Hercegovina z dvema trojkama (Musa, Roberson) povedla za štiri točke (54:58). Razpoloženi Vlatko Čančar je s šestimi zaporednimi točkami vrnil Slovenijo v vodstvo (63:58). V nadaljevanju je trojko, takoj, ko je vstopil na igrišče, dosegel Goran Dragić. A vztrajna BIH je s trojko Vrabca v zadnjih sekundah tretje četrtine prišla na zgolj točko zaostanka (73:72).

Odločilna četrta četrtina

Bosna in Hercegovina je na krilih lanskoletnega košarkarja Cibone, Amarja Gegića ponovno povedla za tri točke (75:78). Goran Dragić je držal priključek, a brez razpoloženih soigralcev se je BIH oddaljila na pet točk razlike 2:45 do konca tekme. Dončić je približal na tri, ki je v nadaljevanju zgrešil trojko 50 sekund do konca tekme, a izjemna reakcija kapetana Dragića za minus 2 (93:91).

Dvakrat natančen je 13 sekund pred koncem tekme s črte prostih metov bil Atić, ki je povečal na plus 4 (95:91). V triler končnici na koncu mirni in natančni košarkarji BIH, ki so slavili drugo zmago na letošnjem evropskem prvenstvu.

Vlatko Čančar je bil najboljši strelec Slovenije z 22 točkami, 20 je dodal kapetan Goran Dragić. Luka Dončić je vknjižil 16 točk, 8 skokov in 8 podaj. Prepelič je dosegel 12, Tobey 11. Za BIH sta največ dosegla John Roberson 23, Džanan Musa pa 22 točk.

Dan premora, pa (ponovno) Nemčija

Za Slovenijo je to hkrati prvi poraz po enajstih zaporednih zmagah na evropskih prvenstvih. Zadnji neuspeh so doživeli v osmini finala eurobasketa v Franciji 2015 proti Latviji.

Varovanci selektorja Aleksandra Sekulića imajo v ponedeljek dan odmora, nato pa jih čakata še zadnji preizkušnji v predtekmovanju. V torek ob 20.30 se bodo pomerili z neporaženo Nemčijo, ki je danes po dveh podaljških premagala Litvo, v sredo ob 17.15 pa se bodo srečali z olimpijsko podprvakinjo Francijo.

Standings provided by SofaScore LiveScore