Prva razmišljanja pred torkovim obračunom z Angleži je predstavil pomočnik selektorja Boštjan Cesar, ki ima z Angleži veliko izkušenj. Prav Cesar, ki v strokovnem štabu selektorja Matjaža Keka lahko pomaga z bogatimi izkušnjami (s 102 nastopoma je rekorder slovenske reprezentance), je eden tistih slovenskih igralcev, ki so igrali na vseh šestih dosedanjih medsebojnih obračunih z Angleži. Ti imajo zelo dober izkupiček proti Sloveniji, ob neodločenem izidu še pet zmag.

Angleži še niso pokazali pravega obraza

A doslej na tem prvenstvu Otočani niso pokazali pravega obraza - Srbe so premagali z 1:0, z Danci pa igrali 1:1 - in naleteli na številne kritike glede borbenosti, predvsem po izgubljenih žogah, kreativnosti, angleški mediji se sprašujejo tudi o tem, ali je fizična pripravljenost na pravi ravni. Dvom v ta del je izpostavil kar selektor Gareth Southgate, ki, tako piše Guardian, dvomi v pripravljenost nekaterih ključnih igralcev vključno s prvim napadalcem Harryjem Kanom. "Ne pritiskamo dovolj dobro in z dovolj intenzitete. Imamo omejitve pri fizični pripravljenosti. Tako ne moremo visoko pritiskati na tak način, kot smo to počeli v kvalifikacijah. Prav tako ne držimo žoge dovolj dobro. Moramo to opravljati bolje in graditi igro z več nadzora," je za Guardian navedel Southgata.

Da vtis Angležev (še) ni pravi, je opazil tudi Cesar. "Mogoče do zdaj res niso pokazali, tiste 'bav-bav' predstave. Ampak gre za zelo dobro ekipo in favorita skupine. Seveda pa moramo gledati mi najprej nase in se pripraviti najbolje na njihovo igro. Verjamem, da bodo fantje odigrali dobro," je pred treningom dejal Cesar in nadaljeval, da ima Anglija res širok izbor igralcev. "Pričakujemo, da bodo kaj menjali, ampak preveč odstopanja v njihovi taktiki ne bo."

Tekmo lahko odigrajo na najvišji ravni

Sami pa morajo biti predvsem dobri prav pri telesni pripravljenosti, je poudaril Cesar. "Tu moram pohvaliti kondicijskega trenerja, saj smo bili v tem pogledu doslej dominantni. Seveda moramo tudi dobro držati žogo ter izkoristiti prehode v napad, kjer imamo dva hitra igralca," je pojasnil nekdanji šef slovenske obrambe ter se ozrl na njegove naslednike vključno z Jako Bijolom in Vanjo Drkušićem, ki sta začela obe dosedanji tekmi v osrčju zadnje vrste. "Že v prvih dveh tekmah so pazili na 'ekstra igralce', tako da so pokazali, da lahko igrajo proti komurkoli. Mislim, da lahko tudi to tekmo odigrajo na najvišji ravni," je o branilcih dejal Cesar, ki je med prvimi tolažil nekatere igralce po prejetem zadetku ob koncu tekme s Srbijo. "Ni lahko, ko tako prejmeš zadetek, ampak fantje so dobro reagirali in je to že za nami. Lahko smo vsi ponosni, kako so odigrali tisto tekmo."

Dejal je, da se mu je že pred začetkom EP zdelo, da bo tekma z Anglijo odločilna. "Zdaj tudi je. Igralci so pripeljali to poezijo do zadnje tekme, tako da smo lahko samo veseli. Verjamem, da lahko dobro odigramo," je izjavil Cesar ter se ozrl še na točkovno matematiko.

Slovenijo, ki sicer nima večjih težav s poškodbami, v izločilne boje pelje kar nekaj scenarijev, najbolj zanesljiv bi bil zmaga proti Angležem, tudi točka bi z veliko verjetnostjo pomenila preboj v osmino finala. "Mi se s tem ne obremenjujemo. Štab še lahko razmišlja o tem, igralci pa ne, tako da pred tekmo brez matematike." Tekma v Kölnu, kjer sta svoj pečat kot igralca pustila sedanji član Kekovega strokovnega štaba Milivoje Novaković in zdajšnji selektor do reprezentance do 19 let Mišo Brečko, se bo začela v torek ob 21. uri. Pred tem bo ob znova številnih navijačih za še večji slovenski pridih v Kölnu poskrbel tudi koncert slovenske rokerske skupine Siddharta, piše STA.