Reprezentanca se je iz Kranjske Gore, kjer se je prvi teden posvetila kondicijskim pripravam, preselila v okolico Celja. Selektor Aleksander Sekulić jutri v Laškem pričakuje Vlatka Čančarja, Mika Tobeyja in Gorana Dragića, če se bo seveda slednji premislil in še zadnjič na velikem tekmovanju oblekel dres s slovenskim grbom.

Teden, ki je pred nami, bo tako dal odgovor na vprašanje na mislih vseh slovenskih košarkarski navdušencev, odkar je Goran Dragić konec junija za dve kvalifikacijski tekmi za SP znova oblekel slovenski dres – ali bo kapetan zlate slovenske reprezentance izpred petih let zaigral tudi na evropskem prvenstvu?

Dončić se bo pridružil naslednji teden

Direktor reprezentance Matej Likar je pred dnevi novinarjem povedal, da bosta Čančar in Tobey v Laško prišla 4. avgusta, Goran Dragić pa ima zaradi osebnih obveznosti v ZDA še nekaj dodatnih dni časa, da sporoči svojo odločitev. “Na Gorana bomo počakali do konca tedna, ko se vrne iz ZDA. Odločitev je povsem njegova, le upamo lahko, da bo takšno, kot si vsi želimo,” je dejal Likar.

Luka Dončić se bo zaradi pravil lige NBA reprezentanci pridružil šele pred turnirjem v Istanbulu naslednji teden.

Slovenija bo v četrtek in soboto v Celju odigrala dve prijateljski tekmi – obe ob 20.15. Najprej se bo pomerila z izbrano vrsto Nizozemske, nato pa s Črno goro.

Preizkušnji bosta priložnosti predvsem za igralce, ki so bili na pripravah v Kranjski Gori. Tam je kondicijo nabiralo šestnajst košarkarjev, med njimi trije novinci – Robert Jurković, Bine Prepelič in Saša Ciani.

“Prvi teden je bil posvečen telesni pripravljenosti, ki seveda po enomesečni poletni pavzi ni bila na najvišjem nivoju. Zdaj sledijo prve tekme in taktično uigravanje. Glede na to, da smo aktualni evropski prvaki, si na vsaki tekmi želimo zmagati. Čim prej moramo priti v zmagovalni ritem, ki nas bo ponesel v kvalifikacije za SP in nato na evropsko prvenstvo,” je na zboru reprezentance danes v Ljubljani povedal Jurij Macura.

Prvih tekem se veseli tudi Zoran Dragić. “Prva faza priprav je vedno najbolj naporna. Zdaj bo bolj zabavno, saj se bomo več posvetili žogi, uigravanju in taktičnim zamislim,” je dejal Zoran Dragić. Gregor Hrovat pa dodal: “Prepričan sem, da je pred nami novo lepo poglavje v zgodovini slovenske košarke. Če bomo vsi ostali zdravi, mislim, da lahko na evropskem prvenstvu znova naredimo vrhunski rezultat.”

Slovenija bo po celjskem delu priprave nadaljevala v Ljubljani oziroma Turčiji. Dvanajstega in trinajstega avgusta bo v Istanbulu odigrala dve pripravljalni tekmi s Turčijo in Ukrajino, nato se bo 17. avgusta v Stožicah srečala s Srbijo, niz prijateljskih tekem pa bo sklenila 20. avgusta v Celju proti Hrvaški.

Pred odhodom na EP bo Slovenija odigrala še dve kvalifikacijski tekmi za SP 2023: 25. avgusta se bo prav tako v Celju pomerila z Estonijo, 28. avgusta pa z Nemčijo v Münchnu. Na EP jo nato v prvem delu tekmovanja v Kölnu čakajo Litva (1. september), Madžarska (3. september), BiH (4. september), Nemčija (6. september) in Francija (7. september).

STA