Šport

Slovenija bo kvalifikacije za SP začela v torek v Mariboru

Uredništvo , 16.09.22 ob 11:36

Pred moško člansko futsal reprezentanco so že novi izzivi.

Slovenija bo kvalifikacije za SP začela v torek v Mariboru

V torek, 20.9. bo v mariborski športni dvorani Tabor uvodna tekma kvalifikacij za uvrstitev na svetovno prvenstvo leta 2024. Selektor Tomislav Horvat je obelodanil seznam igralcev, na katere računa na uvodni tekmi proti Črni gori.

„Spremljam in gledam igre naših reprezentantov. Veseli me, ker je Nejc Hozjan začel z igranjem v Španiji, Matej Fideršek je napredoval v ligi prvakov. Začelo se je tudi v 1. SFL. Dejstvo pa je, da vsi reprezentanti niso v identični tekmovalni formi,“ je dejal slovenski selektor in dodal: „Vesel sem, ker se je v trenažni proces vrnil kapetan Igor Osredkar.”

Na seznamu vsi trije Mariborčani

„Zelo sem motiviran, sem že v filmu kvalifikacij. Vso to energijo želim do tekme prenesti na ekipo. Vem, da bodo pravi, ko bo šlo zares in da bomo v torek pokazali pravo igro. S tako energijo, kot nas je krasila na letošnjem evropskem prvenstvu,“ nadaljuje Horvat.

„Do torka bomo stopnjevali ritem. Poudarek bo na taktični pripravi, akcijah. Da se spomnimo in ponovimo, kako to deluje v reprezentanci. Pretiranih hudih treningov ne bo, bolj to, da se fantje osvežijo,“ navrže selektor, ki v isti sapi vnovič ponovi že slišano.

„Črna gora je tipičen predstavnik futsala s področja nekdanje skupne države. So ekipa, ki zna igrati. Brez trohice podcenjevanja se moramo lotiti tekme. Če ne bomo na visoki ravni, imamo lahko težave,“ opozarja selektor Tomislav Horvat.

Kvalifikacije za SP 2023, 1. tekma, 20.9.
Slovenija – Črna gora (20.00)

Vabljeni igralci:
Klemen Duščak (FK Dobovec), Žiga Čeh (FK Dobovec), Teo Turk (FK Dobovec), Tilen Gajser (Futsal Minerva ŠVI), Jeremy Bukovec (Futsal Pescara ITA), Nik Logar (KMN Oplast Kobarid), Nejc Kovačič (KMN Oplast Kobarid), Igor Osredkar (MNK Futsal Pula HRV), Denis Totošković (MNK Square Dubrovnik HRV), Nejc Hozjan (Noia Futsal Sala ŠPA), Matej Fideršek (Piast Gliwice Futsal), Nejc Berzelak (FK Siliko), Marko Mohorič (FK Siliko), Max Vesel (FK Siliko), Žan Janež (FK Siliko).

Igralci na čakanju:
Uroš Đurić (FK Siliko), Jure Suban (FK Siliko), Tjaž Lovrenčič (KMN Meteorplast), Rok Šnofl (KMN Meteorplast), Denis Kneževič (KMN Meteorplast)

Sloveniji je žreb kvalifikacij uvrstil v skupino 5, v njej sta še Kazahstan in Črna gora. Po uvodni tekmi proti Črni gori že 8. oktobra Slovenija gostuje v Kazahstanu. Kvalifikacije v tem delu tekmovanja bo zasedba selektorja Tomislava Horvata sklenila v letu 2023. Tretjega marca bomo gostovali v Črni gori, 8. marca pa se doma merili s Kazahstanom.

Sistem kvalifikacij

V glavni del kvalifikacij za 10. po vrsti svetovno prvenstvo vstopa 36 držav, tekmovanje bo potekalo od letošnje jeseni do marca 2023. 36 držav je deljenih v 12 skupin, igralo se bo po sistemu tekma doma, tekma v gosteh.

Medsebojne tekme Slovenije in Črne gore:
Slovenija – Črna gora 5:4 (11.3. 2012)
Slovenija – Črna gora 1:1 (10.3. 2012)
Slovenija – Črna gora 7:1 (22.3. 2009)
Slovenija – Črna gora 5:1 (9.12. 2007)
Slovenija – Črna gora 2:2 (8.12. 2007)

V elitni del tekmovanja napreduje 12 prvakov skupin in štiri najboljše drugouvrščene ekipe. Preostalih osem drugouvrščenih ekip gre v dodatno razigravanje, kjer bo ta osmerica deljena v štiri pare, skupni zmagovalci teh parov se uvrstijo v elitni del kvalifikacij.

V elitnem delu kvalifikacij bo igralo 20 reprezentanc, ki jih bo žreb (na sporedu bo 5.7. 2023) razdelil v pet skupin. Pet prvakov skupin neposredno potuje na svetovno prvenstvo. Štiri najboljše drugouvrščene ekipe iz petih skupin se pomerijo še za dve prosti mesti.

Na zadnjem svetovnem prvenstvu, lani v Litvi, je naslov svetovnega prvaka osvojila Portugalska.

Gostitelj 10. svetovnega prvenstva še ni znan.