Izjemno pomembna zmaga. Iz več vidikov. Slovenska košarkarska reprezentanca bi si z morebitno jutrišnjo zmago proti Franciji zagotovila prvo mesto v skupini B in posledično lažje nasprotnike v osmini finala. Po drugi strani, tisto kar je slovensko javnost še bolj zanimalo, je odziv in reakcija Dončića, Dragića in ekipe. Veliko se je pisalo, bolje rečeno ‘izvleklo’ iz tekme proti Bosni in Hercegovini, a na koncu je zaigralo srce šampiona, ki je od prve minute dalo jasno vedeti, da je samo en cilj – postati ponovno evropski prvak.

NEMČIJA – SLOVENIJA 80:88  (14:21, 22:23, 19:17, 25:27)

Statistika tekme

Začelo se je sicer grozno, s prav nenavadno poškodbo. Mike Tobey si je pri začetnem skoku za žogo poškodoval gleženj, a se je kaj hitro vrnil na igrišče. Gleženj Tobeya je zdržal do konca tekme, videli bomo kakšno bo stanje jutri. Edina prava menjava na ‘petici’ je Žiga Dimec, drugega klasičnega centra Aleksander Sekulić na letošnjem EuroBasketu nima.

Luka Dončič dal v predstavo višje

Slovenci so odločno začeli tekmo, s presingom na žogi, Nemci dolgo niso mogli povezati dveh uspešnih napadov. Slovenija je večji del prve četrtine vodila za šest točk, po dveh uspešnih prostih metih Luke Dončića pa prvih deset minut zaključili s plus sedem (14:21).

V drugi četrtine nadaljevanje od začetka tekme. Slovenski voz je vlekel Luka Dončić, ki je očitno dal v prestavo višje po porazu proti Bosni in Hercegovini. Pred koncem polčasa je prednost narastla že na deset točk, a je Denis Schroder z uspešnim metom zaključil prvi polčas z rezultatom 36:44.

Foto: Fiba.basketball

Nemci so v tretji četrtini prišli le na koš zaostanka. Večji del četrtine so domači košarkarji pretili, da bi tudi popolnoma izenačili iz izničili prednost iz prvega polčasa, a s tem se ni strinjal Luka Dončić, ki je še pred koncem tretje četrtine imel neverjetnih 24 točk, 8 skokov in 4 podaje. Četrtina se je zaključila z dvema neuspešnima trojkama Gorana Dragića z rezultatom 55:61 za Slovenijo.

V zadnji četrtini, dokler je Luka imel krajši počitek, je vajeti v svoje roke vzel kdo drug, kot Goran Dragić. Slovenija je na krilih svojega kapetana prišla ponovno do dvoštevilčne prednosti, a so naši košarkarji dvakrat v kratkem času naredili prekršek na trojki in Nemcem podarili šest prostih metov.

Slovenija se maščevala za poraz v Münchnu

Slabih osem minut pred koncem tekme se je na parket vrnil glavni zvezdnik letošnjega Eurobasketa Luka Dončić, ki ni dovolil, da se Nemci približajo in ogrozijo slovensko pomembno zmago v Kölnu. Slovenija se je tako oddolžila za nedavni poraz proti Nemčiji v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, strnila svoje vrste po nepričakovanem porazu proti BiH in najpomembneje ohranila možnosti za prvo mesto v skupini.

Foto: Fiba.basketball

Najboljši igralec tekme je bil jasna slovenska sedeminsedemdesetica, ki je na koncu vknjižila dvojni dvojček s 36 točkami in 10 skoki. Kapetan Goran Dragić je dodal 18, Mike Tobey je na koncu odigral 25 minut in zabeležil 10 točk in 8 skokov.

Slovenija jutri proti Franciji za pomembno 1. mesto v skupini

Slovenijo jutri čaka dvoboj proti Franciji. V primeru zmage je jasno, da bodo varovanci Aleksandra Sekulića končali na prvem mestu v skupini B. V primeru poraza, pa najverjetneje 3. ali 4. (v primeru zmage BiH proti Litvi).

Kako pomembna je jutrišnja tekma in osvojitev prvega mesta je pogled naprej proti izločilnim bojem letošnjega Eurobasketa. Prvo mesto v skupini B pomeni, da v osmini finala čaka Slovenijo 4. uvrščena ekipa skupine A (Belgija ali Bolgarija). V primeru zmage pa potem v četrtfinalu, po trenutnem razpletu, veliko verjetno nekoga od Hrvaške, Ukrajine, Poljske ali Finske. Precej lažja pot do medalj, kot če bi končali 3. ali 4. uvrščeni v svoji skupini, kar bi pomenilo Španijo ali Turčijo v osmini finala, v nadaljevanju pa celo Grčijo ali Srbijo.

Standings provided by SofaScore LiveScore