Maribor je v torek dobil pošteno lekcijo od Domžal. Do polčasa je bilo že 0:3. Končalo se je – 1:3. Poraz, ki je še v petek izhodišče za sobotno tekmo, ko bo Maribor gostoval pri Bravu (16.15). “Za nami je grenka izkušnja zadnje tekme,” je na petkovem medijskem terminu razmišljal trener Simon Rožman. “Po drugi strani pa novo spoznanje, na kakšen način naprej. Če pogledam spomladanski del – 6 remijev, 2 zmagi, 2 poraza – je manj, kot bi vsi pričakovali. Ampak šport daje vedno nove možnosti.” 

Vijoličasti imajo proti Bravu v Ljubljani (po)polni izkupiček (3 tekme, 3 zmage), toda Rožman preventivno raje ni skoparil s komplimenti na račun ljubljanskega kluba. V drugi sezoni med prvoligaši na šestem mestu delujejo ne le dokaj varno, temveč igrivi, dobra mešanica mladosti in izkušenj. “Poskušali bomo marsikaj poenostaviti. Pričakujem odziv v smislu malo več veselja in igrivosti, discipline v fazi obrambe in predvsem brez kakršnega koli krča v glavi.” 

“Ne bomo medijsko prali perila”

Analiza poraza z Domžalami v Ljudskem vrtu je bila za trenerja, ki je pred tem debitiral z remijem pri Aluminiju v Kidričevem (0:0), zelo jasna. Težko se je skrivati za situacijami na igrišču. Fantje so to sprejeli, naredili smo ogromno individualnih pogovorov, poskušali iskati rešitve. Ne bi šel globoko v ‘izdajanje’ informacij. Kot sem rekel, ne bomo medijsko prali perila, se pa igralci zavedajo in vidijo ogromno stvari. Samo s pogovorom je težko spremeniti stvari, za spremembe je igrišče, na treningih in predvsem na tekmah. Želimo, da se krč sprosti.

Pred tekmo 30. kroga: Bravo – Maribor
• Če je Bravo na štirih tekmah v Ljudskem vrtu odnesel že štiri točke, je Maribor dobil prav vse tri tekme v Ljubljani (0:1, 0:3, 1:2).

• Sodil bo Nejc Kajtazović iz Kranja. Letos je sodil na dvanajstih tekmah, Mariboru kar štirikrat. Med drugim prav obračun Brava in Maribora v Šiški 21. novembra, ko so vijoličasti v 12. krogu zmagali (1:2).

• Tekma se prične ob 16.15. Prenos bo na TV Slovenija 2.

Rožman je v torek napovedal nekaj sprememb v nadaljevanju, bodo te že zdaj proti Bravu? Za začetek bo brez Ignacia Guerrica, ki je tako že zaključil sezono, ter Martina Milca in Blaža Vrhovca, ki bosta predvidoma manjkala 10 do 14 dni. Vsi trije so se poškodovali v torek proti Domžalam. “Igrišče bo diktiralo minutažo, sigurno pričakujemo spremembe. Šport je zanimiv ravno to, ker ponuja nov izziv že čez dva dni.” 

“Predaje absolutno ne bo”

Rožman je med drugim v torek napovedoval tudi povišan ton, ki da ga bo imel v slačilnici po takšnih tekmah, kjer je bilo vidno pokazano premalo. “Kot sem rekel, predvsem želim biti iskren do igralcev. Povem, kar vidim, nimamo si kaj lagati ali metati peska v oči. Pozitivno je, da igralci ne iščejo alibijev in vse to vidijo. Mi v strokovnem kadru smo jim v pomoč in skušamo potegniti maksimum iz njih. Je pa res, da so naše želje bile absolutno večje, kot kažejo na igrišču. Fantje so sposobni več od prikazanega na igrišču v zadnjih dveh tekmah.”

Odmevale so besede športnega direktorja Marka Šulerja, ko je govoril o bremenu bitke za naslov. “Nimamo česa skrivati,” se je na besede odzval Rožman. “Pozitivno je to, da se fantje tega zavedajo in verjamem, da bodo poskušali v preostalih tekmah dokazati svojo kvaliteto. To bo le večji motiv.”

Ampak glede nato, da je Olimpija v sredo nato visoko sesula Koper (6:2) in je razlika narasla na kar sedem točk v prid Ljubljančanov, kakšne so zdaj možnosti za naslov? “Predaje absolutno ne bo. Igrali bomo na maksmimumu do konca sezone, ampak razlika se v tem trenutku zdi gromozanska. Marsikaj se lahko spremeni iz tekme v tekmo, ki sledijo, predvsem pa bi si želel si, da bi se ukvarjali iz stvari, ki jih mi ne delamo dobro, kot pa da pogledujemo na lestvico. Situacija za nas ni dobra.”

Bitka ne le za naslov

Prednost bi nemara lahko bila prav takšna situacija, ko vsaj v bitki za naslov nimajo česa izgubiti. Kar sicer povsem ne drži, saj lahko ob Muri in Domžalah izgubijo tudi drugo mesto, povrhu pa je Bravo prvo od treh zaporednih gostovanj, saj bodo v torek gostovali prav pri samozavestnih Domžalah, kjer bo edina tekma četrtfinala pokala, ter nato prihodnjo soboto še pri Celju, ki se krčevito bori, da ne bi bil deveti.

Za Bravo delujejo navodila premočrtno. Gre za organizirano ekipo. Veliko sloni na Mustafi Nukiću, kot je opozoril Rožman, imajo izkušnje z Luko Žinkom in Andražem Kirmom. Ampak najbolj ga skrbi reakcija po že prvem prejetem golu v torek. Faktor prvega gola si moramo izbiti iz glave, kot da je konec tekme, ko prejmemo gol. To je segment, ki ga želimo popraviti.”

Vrh lestvice po 29. krogu
1. Olimpija – 57
2. Maribor – 50
3. Mura – 46
4. Domžale – 44

Šuler: “Breme morajo igralci prevzeti tudi sami”

Prav po porazu z Domžalami se je oglasil tudi športni direktor Marko Šuler. “Dokler sem v Mariboru, nikdar ne bom opustil želje, da bi postali prvaki. Ni predaje, fantom pa velja sporočilo, pojdite na igrišče in odigrajte sproščeno. Že kot igralec nikdar nisem sproti gledal lestvice. V nogometu se hitro lahko vse spremeni, kot si lahko v enem tednu spodaj, si v naslednjem lahko spet zgoraj. To miselnost bi rad prenesel na ekipo. Da gremo oddelat na najboljši način do konca, saj je to naša dolžnost,” se je razgovoril za klubsko spletno stran.

“Vsi imamo obvezo do kluba, plačani smo za to, da pokažemo, kar zmoremo. Kvaliteta je prisotna, o tem ni dvoma. Vsi smo podpora moštvu, o dogajanju na igrišču, o neposrednih potezah pa odločajo igralci. Fantom sem povedal, da smo del krivde za vmesne dogodke prevzeli tudi mi. Za zadnje dogodke pa morajo breme oz. posledice prevzeti tudi sami.

Pihler: Vsi pritiska ne sprejemajo enako

Aleks Pihler, ki je manjkal proti Domžalam zaradi vnetja aduktorja in utegne biti jutri zraven, ni mogel skriti razočaranja po torkovem porazu. “Že dan po tekmi smo razjasnili, kar nam ni všeč in kar se mora spremeniti. Včeraj je bil prost dan za veliko večino igralcev, zbistrili smo glave. Edina pot je, da začnemo zmagovati.” 

Na vprašanje, ali čutijo omenjeno breme bitke za naslov prvaka, je sam odgovoril, da je vajen borbe za naslov. “Ne morem reči, da se ne čuti, vsi pa ne sprejemajo enako pritiska. Ampak dokler je teoretično možno, bomo dali vse od sebe. Še vedno verjamem, da smo lahko prvaki.” 

In kaj morajo spremeniti? Vrnitev k osnovam, od sprejema žoge naprej, je poudaril Pihler. “Če to, da damo vse od sebe, ni dovolj, potem čestitaš nasprotniku. Ampak na nekaj tekmah smo delali res grozne napake. Tega si ne smemo dovoliti.” Pihler pravi, da lahko zadoščajo ostre besede, kakršne je v slačilnici po njegovih besedah znal dajati prav sedanji športni direktor, ampak najbolj bodo pomagali rezultati: zmage.